Hlavní obsah

Hušák: Pokud soudy potvrdí korupci ve fotbale, budeme zvažovat žaloby

Šéf Sazky Aleš Hušák v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že kvůli korupcí ovlivněných zápasů Sazka uvažuje o podání žalob na náhradu škody. Jeho favoritem na místo nového šéfa ČMFS je Ivan Hašek.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Generální ředitel společnosti Sazka Aleš Hušák

Článek

Není tajemstvím, že podporujete kandidaturu Ivana Haška na funkci předsedy ČMFS. Proč jste se rozhodl právě pro něj?

V první řadě chci říct, že Ivanu Haškovi neorganizuji žádnou volební kampaň. Pravdou je, že mne oslovili dva kandidáti - Vlastimil Košťál a Ivan Hašek - co si myslím o jejich kandidatuře. Důvod jejich návštěvy je jednoduchý. Sazka dává nejvíc peněz do českého sportu a je sázkovou kanceláří s velkým podílem na trhu kursových sázek. Lidé nejvíc sázejí na fotbal.

Leckdo v tom může hledat paralelu s volbou předsedy Českého olympijského výboru. O mně se říkalo, že jsem Jiráskovec. Přitom jsem držel přísnou neutralitu, protože ČOV je náš přímý akcionář a managementu nepřísluší, aby se do těchto věcí pletl. Českomoravský fotbalový svaz není naším přímým akcionářem, byť je největším svazem, sdruženým v našem majoritním vlastníku, kterým je ČSTV. Není tedy možné, že bych Haškovi mohl organizovat nějakou kampaň. Chci ale nahlas říct, že mohu-li si mezi kandidáty vybrat, pak si jako mnoho dalších lidí myslím, že Ivan Hašek je dobrým kandidátem na funkci předsedy ČMFS a to z několika důvodů: zaprvé proto, že je to známý člověk a fotbal potřebuje do svého čela známou osobnost. Předseda ČMFS je za jistých okolností víc než ministr či premiér, a to v čase pořádání velkých fotbalových svátků. Hašek má vysokoškolské vzdělání a to mu dává široký rozhled. Umí pět jazyků, což je pro osobu předsedy velmi důležité. Byl vynikajícím hráčem, velmi dobrým trenérem i kvalitním manažerem. Podle mne má všechny potřebné vlastnosti pro tuto funkci.

Neobáváte se, že jeho manažerské zkušenosti nejsou tak velké a mohl by být zneužit určitými mocenskými skupinami ve svazu, protože nemůže dopředu ovlivnit volbu dalších členů svazového vedení?

Tuhle otázku si musí zodpovědět každý kandidát sám a lze ji položit každému z nich. Například senátora Vlastimila Sehnala, který je bezesporu schopným manažerem, bychom se mohli ptát, jestli má ty správné fotbalové zkušenosti. Podobně bychom se mohli obrátit i na Vlastimila Košťála. Navíc si neumím představit, že by úspěšný trenér nebyl i dobrým manažerem. Ve fotbale, stejně jako v čele svazu musí ctít týmového ducha. Předseda svazu je významnou postavou i z pohledu reprezentace a hráči musí cítit, že tento člověk ví, o co jde. Podle mne je třeba se dívat na tuto otázku komplexně. Není to případ skvělého Jana Železného, který je vynikající člověk i sportovec a do volby šel s upřímným srdcem, ale přímo ze sportoviště, prakticky bez nejmenších zkušeností.

Údajně spolupracujete s bývalým předsedou ČMFS Františkem Chvalovským...

To je absurdní, protože už v době, kdy byl šéfem svazu a členem představenstva Sazky, nebyl náš vztah nejlepší. Nikdy v minulosti ani nyní jsem nebyl a nejsem spojen jakýmkoli způsobem s ním ani s jeho zájmy. Musím ale říct, že proti současnému svazovému vedení udělal podle mého názoru pro fotbal víc.

Dřív byl předhazován Chvalovský a nyní je to současný předseda svazu Jan Obst. Mé vztahy s ním jsou napjaté, lze mu vyčítat mnohé, myslím si, že funkci předsedy svazu příliš nezvládl, ale rozhodně nemůže za korupci ve fotbale. Připadá mi, že ho někteří funkcionáři chtějí přehodit jako oběť a skrýt se za jeho záda. Jako by tím říkali: ,Označili jsme viníka a my jsme čistí." To není fér. Mnoho lidí ve výkonném výboru jistě o korupci nevědělo, ale na druhou stranu teď je ten správný moment, kdy by měli odejít všichni členové současného vedení. I přesto, že byli nevinní. Jinak dojde k tomu, čemu říkám Adamcova vláda: pokud ve vedení zůstanou někteří jeho současní členové, lidé si řeknou, že se vlastně nic nezměnilo. Nová vláda se starými lidmi, a to by podle mne fotbalu prospělo nejméně.

Proč vám vůbec na fotbale tak záleží?

Fotbal je velký fenomén, je prakticky všude. Pořád je to velmi levný sport, který hrají děti i důchodci a všichni mu rozumí. Už jsem řekl, že je největším svazem v ČSTV, což je majoritní akcionář Sazky. Mne jako šéfa sázkové kanceláře zajímá hlavně proto, že se na něj nejvíc sází. Musí mi proto záležet i na tom, jakým způsobem se český fotbal profiluje. Není totiž nic horšího, než když sázková kancelář stáhne zápas, protože má informace o tom, že je v něm něco nečistého. Z hlediska sázkové kanceláře je to výraz té nejvyšší nedůvěry. Když musíme stahovat zápasy českého fotbalu, pak je to pro něj strašné vysvědčení. O to horší, když to udělají i ostatní sázkové kanceláře. Zároveň je to vzkaz odpovědným funkcionářům, že mají konat, protože se děje něco nesprávného.

Je podle vás korupce největším současným problémem českého fotbalu?

Určitě! I když někdo může říct, že není, protože nikomu nebylo nic dokázáno. Ctěme presumpci neviny, ale pokud bude korupce soudy prokázána, pak je to rakovina a nedovedu si představit, že by fotbal prioritně řešil jiné problémy než záchranu vlastního života.

Dotýkají se korupční skandály přímo i Sazky?

Dotýkají se velmi výrazně ekonomických záležitostí Sazky. Jestliže zápasy byly nebo by mohly být ovlivněny, v tom případě lidé, kteří sázeli, dávali svoje peníze do něčeho, co nebyla pravda. Zákon jasně říká, že u kursových sázek se musí jednat o neovlivněnou záležitost. Pokud je zápas ovlivněn, tratí nejen sázející, ale i sázková kancelář. To pochopitelně otevírá otázky, jako je náhrada škod a podobně. My chceme, aby se lidé u nás bavili, aby na fotbal sázeli, a když na něj vsadí, aby měli jistotu, že je to sázka na poctivý zápas.

Pokud se u soudů prokáže, že některé zápasy byly zmanipulovány, budete zvažovat i možnost podání žaloby?

Pokud soudy korupci prokáží, budeme se muset velmi vážně zabývat otázkou, jaká škoda byla způsobena našim sázejícím nebo přímo Sazce a možná sáhnout i k žalobám. Jako členové představenstva jsme odpovědni všemi svými majetky a kdokoli z našich vlastníků nám může říct, že špatně spravujeme jeho peníze, a požadovat náhradu škody právě z těchto majetků. Pokud nám někdo způsobil škodu, musíme požadovat její náhradu. Všichni už si musí konečně uvědomit, že každý nese odpovědnost za svoje konání. Pokud někdo vsadí velké peníze na zápas, který byl zmanipulován, může se cítit poškozen.

Je to poprvé, co o této problematice hovořím veřejně, ale myslím to velmi vážně. Všichni si musí uvědomit, že korupční chování má dopady i na další oblasti života společnosti. Jak se na to budou dívat ostatní sázkové společnosti, je pochopitelně jejich věc. Například v Německu, kde také propukl korupční skandál, už tento proces běží. Tam už přišly na stůl první žaloby a naši kolegové ze státních sázkových kanceláří tento problém řeší. My si nemůžeme dovolit zůstat stranou.

Prozradíte, kolik peněz fotbal dostává ze Sazky?

To přímo říct nemohu, protože peníze si rozdělují naši akcionáři sami podle schváleného schématu. Do ČSTV jdou více než dvě třetiny prostředků, které dává Sazka na sport. Z nich dostává procentuální částku fotbal, jako největší svaz. Tyto peníze do něj proudí dvěma způsoby. První jde přes svaz a druhý prostřednictvím okresů do klubů. ČSTV v současnosti dostává ze Sazky asi 700 miliónů korun ročně.

Může Sazka například říct, že fotbalu dá méně peněz?

To v žádném případě. Jsem šťasten, že Sazka nemůže ovlivňovat rozdělování peněz. To je obrovská svoboda, která nám je dána. Teoreticky by to mohlo udělat ČSTV, ale prakticky si něco takového nedovedu představit. Potrestány by totiž byly především desetitisíce lidí, kteří fotbal dělají prakticky zadarmo, vychovávají nové talenty a pro které je jedinou odměnou úspěch jejich mužstva nebo přestup jejich odchovance třeba až do zahraničního klubu. To by přeci bylo vůči nim a tisícům malých fotbalistů ohromně nespravedlivé.

Fotbal, ale i další sporty se potýkají s nedostatkem peněz. Nemáte pocit, že například dvaatřicet profesionálních fotbalových klubů je příliš?

Fotbalový svaz si sám musí říct, kolik dokáže sehnat peněz. Fotbal funguje na trhu zábavy a odpovědní funkcionáři musí zvážit, zda je tu místo pro dvaatřicet plně profesionálních klubů, k tomu hokej a další soutěže. Já si to nemyslím, ale rozhodnutí je na svazu.

Máte ke sportu blízký vztah. Byl jste zvolen místopředsedou Rozhodčí komise ČOV, což je vlastně nejvyšší soudní orgán českého sportu. Neuvažujete o funkcionaření v některém sportovním svazu?

Nejsem sběratelem funkcí. Působení v Rozhodčí komisi ČOV je pro mne v tuto chvíli vrcholem funkcionářské kariéry v českém sportu. Podle mého názoru by šéf Sazky neměl pracovat v žádném sportovním svazu. Ale ČOV je tak říkajíc nadstranický orgán, takže nedochází k žádnému střetu zájmů. Prioritou jsou pro mne závazky v Sazce a mým hlavním úkolem je zajistit českému sportu co nejvíce finančních prostředků.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články