Hlavní obsah

Hašek tvrdí, že do boje o předsedu jde sám za sebe

PRAHA

Bývalý fotbalový internacionál Ivan Hašek teprve před několika týdny oficiálně oznámil, že se bude ucházet o místo nového předsedy Českomoravského fotbalového svazu, ale už musí rozhánět první spekulace. Na čtvrteční tiskové konferenci v Olomouci vyvrátil, že by v boji o nejvyšší post byl jen nastrčenou figurou bývalého bosse Františka Chvalovského.

Článek

"Nejsem něčí loutka, kandiduji čistě sám za sebe," bránil se dohadům, které se vyrojily v zákulisí. Připustil však, že osoby někdejšího šéfa českého a blšanského fotbalu si považuje. "Pan Chvalovský fotbalu hodně pomohl a katapultoval ho nahoru. Ale nejsem jeho prodloužená ruka, ani nešířím něčí politiku," ohradil se však Hašek.

Na setkání s novináři zopakoval většinu svých tezí, které vypustil na veřejnost už v polovině února. "Podrobný volební program i jména klubů, od kterých už mám písemný příslib, že mě v kandidatuře podpoří, oznámím příští týden na svých nových webových stránkách," předestřel Hašek. Plánuje, že v příštím týdnu podá také oficiální přihlášku do volebního souboje.

O koho se chce v souboji o předsednické křeslo opírat, Hašek zatím nenaznačil. Poslední dny však tráví na cestách po celé zemi. "Hodně cest mě ještě čeká. Stejně tak jsou i místa, kam nemá cenu ani jezdit," přiznal, že ví i lokalitách, které dopředu sympatizují s jiným kandidátem. Hašek tvrdí, že si cení každého hlasu bez rozdílu soutěže či regionu. "Velkým impulzem je pro mě to, že v lidech cítím obrovskou snahu po změně. Já tomu chci napomoct," prohlásil.

Úspěchem jedině vítězství ve volbách

Za úspěch bude Hašek považovat jedině vítězství ve volbách. Proto ani nepřemýšlí, zda by se v případě porážky angažoval v českém fotbale na jiných postech. "Zatím uvažuji jen o funkci předsedy, dál to ještě neřeším," přiznal Hašek. Představu o sboru spolupracovníků, jimiž by se následně obklopil, však má. "Určitě by to byli jazykově vybavení a prověření lidé. Třeba Karel Jarůšek, to je pro mě záruka morální čistoty," naznačil Hašek.

Podstatný důraz ve svém volebním programu Hašek klade na potírání korupce. Jeden z pětice známých aspirantů na Obstovo místo razí názor, že v domácím fotbalu je nezbytné zpřísnit tresty i novelizovat disciplinární řád. "Je nutné postavit mantinely tak, aby byl strach z korupce. A pro viníky zavést i doživotní tresty tak, jak to je běžné ve vyspělých evropských zemích," nadnesl Hašek.

Ten také věří, že do valné hromady ČMFS bude uzavřena probíhající úplatkářská aféra. "Kdyby nebyly známy tresty, situaci by to neprospělo. Snad byl ale termín valné hromady volen i tak, aby byla všechna vyšetřování ukončena a vyneseny tresty," dodal Hašek.

Reklama