Hlavní obsah

Blochin kvůli parlamentu rezignoval na funkci trenéra Ukrajiny

Oleg Blochin rezignoval na funkci trenéra ukrajinské fotbalové reprezentace. Důvodem nebyly výsledky mužstva, jak bývá obvyklé. Ty jsou nejlepší v celé historii ukrajinského fotbalu. Trenér odešel kvůli tlaku, který na něj vyvíjeli jeho kolegové, poslanci parlamentu.

Foto: diethede.de

Oleg Blochin

Článek

Skupina poslanců na začátku března vznesla námitku, že funkce reprezentačního trenéra je podle zákona neslučitelná s prací v parlamentu, v němž bývalý fotbalista zastupuje ukrajinskou sociálně-demokratickou frakci. Nepomohlo ani to, že fotbalový svaz prokázal, že Blochin trénuje reprezentaci bez nároku na odměnu. Případ měl ve čtvrtek rozhodnout soud, ale trenér na jeho výrok nečekal.

Blochin byl v sedmdesátých letech největší hvězdou Dynama Kyjev a v roce 1975 získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Ukrajinci ho loni zvolili hráčem století. Posledních deset let působil jako trenér v Řecku a v září 2003 usedl na lavičku reprezentace. Jeho svěřenci jsou v kvalifikaci po šesti zápasech bez porážky jasně v čele skupiny.

Dokonce i na půdě velkého favorita v Turecku vyhráli 3:0 a mají reálnou šanci poprvé v historii postoupit na mistrovství světa. Přesto trenér končí.

"Opouštím mužstvo s bolestí v srdci. Ale když má práce pro fotbal je méně potřebná, než ta, kterou dělají jiní poslanci na univerzitách nebo ve vědě, tak ať vede mužstvo někdo jiný," citovala Blochina agentura Interfax.

Fotbalový svaz už oznámil, že prozatím mužstvo převezme Blochinův asistent a hlavní trenér Černomorce Oděsa Semjon Altman. Premiéru bude mít 30. března v Kyjevě proti Dánům.

Reklama

Související témata: