Hlavní obsah

Další rozhodčí čelil hrozbě zabitím

Nejen rozhodčí Anders Frisk, který kvůli obavám o život ukončil kariéru, čelil výhružkám smrtí. Podobně negativní zkušenost jako švédský arbitr má i francouzský sudí Bertrand Layec. Ten se po anonymních telefonátech, které vyhrožovaly zabitím jemu i jeho rodině, s případem obrátil na polici.

Foto: www.vitre.maville.com

Francouzský sudí Bertrand Layec (vpravo)

Článek

"Po jednom z mých posledních zápasů někdo anonymně telefonicky vyhrožoval mně i mé rodině," řekl Layec regionálnímu deníku Ouest France. Layec přiznal, že se ke zveřejnění hrozeb odhodlal až poté, co se začalo hovořit o Friskově případu.

Švéd rezignoval poté, co se na jeho hlavu snesla tvrdá kritika od fanoušků a vedení Chelsea po prvním osmifinále Ligy mistrů v Barceloně. Friska tvrdě zasáhla nenávist příznivců už loni v září v utkání Ligy mistrů mezi AS Řím a Dynamem Kyjev, kdy byl zraněn mincí vhozenou z hlediště. O čtrnáct dnů později byl Frisk, tentokrát bez újmy na zdraví, atakován jedním z diváků při zápasu švédské ligy mezi Helsingborgem a Landskronou.

Činovníci vy měli znovu nalézt smysl pro obejktivitu

"Nikdy jsem si nemyslel, že by to mohlo zajít až takhle daleko," řekl Layec. "Bez případu Anderse Friska bych si to nechal pro sebe. Ale nyní se domnívám, že to opravdu musí přestat," dodal.

Francouzský sudí se vyslovil pro tvrdé sankce pro všechny, kteří se nezdrží komentářů, jež jsou v rozporu s etikou. "Manažeři a trenéři by měli znovu nalézt smysl pro objektivitu v komentářích, které vědomě poskytují. Vůbec se už nechtějí smiřovat s prohrou nebo s lidskou omylností," uvedl Layec.

Rovněž prohlásil, že se zúčastní stávky rozhodčích v případě, že bude svolána, protože problém je závažnější, než se zdá být. "Člověk by si myslel, že takový tlak existuje jen v mezinárodních zápasech. Ale je to stejné i v naší lize," řekl arbitr.

Reklama