Hlavní obsah

Podle brankáře je problémem finského fotbalu úzká špička

PRAHA

Zatímco Švédové, Norové a Dánové jsou pravidelnými účastníky evropských a světových šampionátů, Finsko na svou první účast na velkém turnaji stále marně čeká. Přitom i sobotní soupeř českých fotbalistů má své hvězdy. Brankář Antti Niemi je však přesvědčen, že reprezentační špička je příliš úzká a že za zraněné klíčové hráče není ve Finsku náhrada.

Foto: londonhearts.com

Finský fotbalový brankář Antti Niemi

Článek

"Máme výborné fotbalisty, ale je jich relativně málo. A když vypadnou například Tainio a Forssell, tak nás to hodně oslabí," připomněl finský gólman v rozhovoru pro internetovou stránku FIFA absenci dvou zraněných opor.

Přesto je podle jeho mínění finský fotbal na vzestupu. "Když jsem v roce 1992 chytal první mezistátní zápas, byli jsme všichni z Helsinek. Teď je prakticky celé mužstvo složené z legionářů. Kdo ví, jak to bude vypadat za dalších deset let," řekl Niemi.

Fotbal prý je dnes už i ve Finsku sportem číslo jedna, i když u mládeže ještě těsně vede lyžování. Zlepšují se také podmínky na stadionech. "Umělé povrchy umožňují hrát bez problémů i v září a říjnu. Ale když uhodí třicetistupňové mrazy, tak ani umělá tráva nepomůže. Naštěstí máme ve Finsku i kvalitní fotbalové haly," řekl Niemi. Zájem diváků prý roste. "Červnový zápas s Nizozemskem je už dávno dopředu vyprodán. Fanoušci věří, že postoupíme," řekl Niemi.

Niemi optimistou není

On sám tak jednoznačným optimistou není. "Musíme být realisty. Slabší týmy porážíme, ale proti silným se nám nedaří získávat body. A naše skupina je jedna z nejtěžších," postěžoval si finský brankář. Byl při tom, když jeho tým na podzim porazil Andorru a dvakrát Arménii, ale také když prohrál v Rumunsku a v Nizozemsku.

Důvodem prý není skutečnost, že by si Finové proti silným nevěřili. "Hráči jako Litmanen nebo Hyypiä jsou zvyklí na velké zápasy. Řekové se loni stali mistry Evropy, a my je v kvalifikaci na minulé mistrovství světa porazili 5:1," připomněl Niemi jeden z nejlepších finských výsledků za poslední léta.

V anglické lize je považován za jednoho z nejspolehlivějších gólmanů. V Southamptonu prodloužil smlouvu až doku 2008, ale v reprezentaci se příští rok chystá skončit. "Chci se víc věnovat rodině. Nikdy jsem nebyl ten typ, který žije jen pro fotbal. Ale už teď mám kvalitního nástupce," řekl Niemi a jmenoval Jussiho Jääskeläinena z Boltonu.

O budoucnost finského fotbalu prý nemá strach

O budoucnost finského fotbalu prý vůbec nemá strach, přestože svůj odchod oznámil také nejlepší hráč posledního desetiletí Jari Litmanen. "Máme spoustu velmi talentovaných fotbalistů. Mika Väyrynen hraje v Heerenveenu, ale brzy se objeví v nějakém opravdu velkém klubu. Stejně jako Alexej Eremenko z Lecce," upozornil na nejlepšího střelce Finů, který dal v kvalifikaci už pět branek.

Při otázce, koho považuje za nejlepšího brankáře světa, po krátkém zaváhání vybral Španěly Ikera Casillase a Santiaga Caňizarese. "Ale Petr Čech z Chelsea je také mimořádný gólman," ocenil Niemi brankáře, který bude stát v sobotu v Teplicích na druhé straně hřiště.

Reklama

Související témata: