Hlavní obsah

Prezidentem UEFA chce být i Beckenbauer

Francouz Michel Platini zřejmě brzy dostane v boji o křeslo prezidenta Evropské fotbalové unie silného konkurenta. Zájem ucházet se o nejvyšší funkci UEFA ve středu poprvé projevil další vynikající hráč fotbalové historie - Němec Franz Beckenbauer. V rozhovoru pro internetovou stránku svazu prohlásil, že je to pro něj velká výzva.

Foto: archiv

Franz Beckenbauer.

Článek

"Císař Franz", jak mu s úctou říkají v Německu, získal v sedmdesátých letech dvakrát Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy, sklízel úspěchy s Bayernem Mnichov a s reprezentací získal na světových šampionátech zlato, stříbro i bronz. Uspěl ale i jako trenér, neboť v roce 1990 přivedl německý tým až na vrchol.

Kdo by se vám zamlouval jako předseda UEFA?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Může využít i své bohaté funkcionářské zkušenosti z Bayernu a především z organizačního výboru pro MS v roce 2006. "Jsem celý život zvyklý brát na sebe zodpovědnost a zároveň nemám strach z porážky," řekl bývalý reprezentační kapitán. Německý fotbalový svaz se už minulý pátek vyslovil pro to, aby se Beckenbauer o předsednické křeslo ucházel.

Platini přijal zprávu o novém konkurentovi s neskrývanými rozpaky. "Bylo by škoda, kdyby oznámil svou kandidaturu ve stejném roce jako já. Měl to udělat už před deseti lety," řekl Francouz v rozhovoru pro Sport-Bild. Beckenbauerovi bude letos šedesát let, Platini je téměř přesně o deset let mladší.

Dosavadnímu šéfovi Lennartu Johanssonovi ze Švédska skončí mandát v příštím roce. Zatím však není jisté, jestli UEFA neodloží volby až na rok 2007, jako to už udělala FIFA. Rozhodnutí padne na dubnovém kongresu v Tallinnu.

Reklama

Související témata: