Hlavní obsah

Jednadvacítka porazily Finy a stíhá Rumunsko

MLADÁ BOLESLAV

Česká fotbalová jednadvacítka porazila v Mladé Boleslavi Finsko 3:0 a v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy si připsala třetí vítězství. V první skupině ztrácejí svěřenci kouče Ladislava Škorpila na vedoucí Rumunsko po pěti odehraných zápasech jeden bod. Další utkání sehraje český tým v červnu proti Makedonii.

Článek

Úvodní zahozená šance záložníka Magery působila jako předzvěst trápení, v kterém mladí Češi v prvním poločase uvízli. Jakoby na tým dolehla absence tří hráčů základní sestavy Kaufmana, Romana Hubníka a Trojana i skutečnost, že od listopadu nehráli "ostré" soutěžní utkání.

Už ve druhé minutě se sice po Svěrkošově rohu dostal na malém vápně ke střele Magera, ale Lampi z brankové čáry pohromu odvrátil. První neúspěch nahlodal sebevědomí týmu a kdyby se ve 13. minutě prosadil útočník Kuqi, mohlo být "lvíčatům" ještě hůř. Ale finského střelce, který si nedávno odbyl gólovou premiéru v seniorské reprezentaci, po předchozím zaváhání vychytal Grigar.

Křečovitý domácí výběr vysvobodila až 20. minuta. Petržela průnikem po pravé straně způsobil ve finské defenzivní linii zmatek, Svěrkoš přiťukl míč Magerovi a ten ostrou přízemní ranou poslal české mužstvo do vedení.

Ostravský hráč, který zachránil brankou v poslední minutě remízu v Makedonii, tak navázal na dvě jarní trefy v dresu Baníku. Ale ani vytoužený gól Škorpilův tým nedostal do pohody. Zmlklé publikum ve zbytku první půle sledovalo oboustranně podprůměrné představení plné kiksů a nepřesností.

Českému týmu pomohly přestávka a změna na levém kraji zálohy, kde Hlavatého nahradil ofenzivnější Besta. Právě jeho akce osm minut po přestávce definitivně zlomila už tak odevzdaný tým "Suomi". Útočník slovenského Púchova z levé strany odcentroval před bránu a míč tečoval do vlastní brány bek Taulo.

Hosté už nenašli síly na zvrat a nejistě působící defenzivu soupeře ani příliš neprověřili. Dvacet minut před koncem navíc Kuqi protestoval tak vehementně, až jej rozhodčí poslal pod sprchy. Vzápětí mohl náskok zvýšit Papadopulos, ovšem jeho dorážka kvůli ofsajdu neplatila. A na druhé straně prokázal připravenost i brankář Grigar, jenž vytěsnil střelu Tarvajärviho.

Domácí přesto v samém závěru stačili vítězství zvýraznit. Střídající Mikolanda unikl po pravé straně a jeho přihrávku pohodlně uklidil do finské branky krajánek z bundesligového Mönchengladbachu Svěrkoš. Český tým tak po dnešku může mrzet jediné: pro příští utkání s Makedonií ztratil kapitána Sivoka, který uviděl v kvalifikaci druhou žlutou kartu.

Česká republika "21" - Finsko "21" 3:0 (1:0)
Branky: 20. Magera, 53. vlastní Taulo, 87. Svěrkoš. Rozhodčí: Brugger - Schwab, Seidler (všichni Rak.). ŽK: Sivok, Svěrkoš - Halsti. ČK: 69. N. Kuqi (Finsko). Diváci: 1796.
ČR "21": Grigar - Švec, Latka, Klein, Kadlec - Petržela (90. Jirsák), Sivok, Magera, Hlavatý (46. Besta) - Svěrkoš, Papadopulos (83. Mikolanda). Trenér: Škorpil.
Finsko "21": Mäenpää - Hauhia, Nyman, Halsti, Portin (46. Taulo) - Kujala, Lampi - Arkivuo (46. Tarvajärvi), Scheweleff, Oravainen (74. Lehtinen) - N. Kuqi. Trenér: Kanerva.
Tabulka 1. skupiny:
1. Rumunsko540114:512
2. ČR532013:311
3. Nizozemsko42116:37
4. Makedonie41127:94
5. Finsko51042:93
6. Arménie51041:143

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín