Hlavní obsah

Na záchranu Bohemians přispěl 30 tisíci i Jiránek

PRAHA

Reprezentační obránce Martin Jiránek se rozhodl pomoci fotbalovému klubu Bohemians Praha a do společné sbírky fanoušků přispěl částkou 30 tisíc korun. Na kontě Družstva fanoušků Bohemians (DFB), které vzniklo minulé pondělí, se zatím nashromáždilo přes sedm set tisíc korun.

Foto: archiv

Martin Jiránek

Článek

"Pokud bude potřeba a uvidím, že se celá věc rozjela, samozřejmě pomůžu i víc. Záleží mi na osudu Bohemky, vždyť jsem tady vyrůstal," citoval Jiránka internetový server Virtuální dolíček.

Hlavním cílem projektu DFB je vrátit seniorské mužstvo, které bylo před třemi týdny vyloučeno kvůli mnohamilionovým dluhům z druhé ligy, do České fotbalové ligy, tedy třetí nejvyšší soutěže. Právě k tomu má pomoci sbírka mezi fanoušky.

Teď se k nim připojil i obránce Spartaku Moskva, který do světa velkého fotbalu vyrazil právě z vršovického klubu. V seniorském týmu Bohemians Jiránek debutoval v 17 letech pod koučem Vlastimilem Petrželou.

Akce fanoušků snad Bohemku zachrání

"Je mi strašně líto, jak Bohemka dopadla. Doufám, že akce fanoušků klub zachrání," uvedl pětadvacetiletý obránce, který z pražského klubu zamířil do Liberce. Pak se přes italskou Regginu dostal loni v létě až do moskevského Spartaku.

Vedení DFB plánuje, že s žádostí o finanční příspěvek kromě Jiránka osloví i další bývalé fotbalisty Bohemians, kteří nyní působí v zahraničí. Fanoušci se obrátí na Milana Fukala z Mönchengladbachu nebo norimberského Marka Nikla, příznivci si hodně slibují i od hráčů Zenitu Petrohrad, kde působí bývalí "klokani" Pavel Mareš, Lukáš Hartig a Radek Šírl.

Družstvo fanoušků Bohemians má v plánu uzavřít smlouvu se správcem konkurzní podstaty Vladimírem Humlem a na jejím základě získat práva k soutěžím spolu s registrací hráčů včetně mládežnických týmů. Současně musí najít způsob, jak se vyrovnat s tíživými dluhy. Bohemians mají za odstoupení z druhé ligy uhradit svazu tři miliony korun, fotbalovým věřitelům pak částku blížící se 15 milionům. Vedení DFB však doufá, že dluhy nakonec po dohodě s věřiteli nebude muset platit v plné výši.

Reklama