Hlavní obsah

Petržela by mohl působit u ruské reprezentace

MOSKVA

Petrohradský senátor Vitalij Mutko se stal novým předsedou Ruského fotbalového svazu a za svůj první úkol označil odvolání trenéra národního týmu Georgije Jarceva. K reprezentaci by chtěl přivést zahraničního kouče a podle ruských médií by volba mohla padnout na Vlastimila Petrželu, kterého si Mutko v roce 2002 přivedl do Zenitu Petrohrad.

Foto: PRÁVO

Vlastimil Petržela

Článek

Podle agentury Interfax chce Mutko jmenovat Jarcevova nástupce už před příštím zápasem kvalifikace o postup na mistrovství světa s Lotyšskem. "Máme lidi, které bychom mohli povolat, ale možná bychom měli získat někoho se zkušenostmi z evropského a světového fotbalu. Musíme si pospíšit, protože mnoho času nám nezbývá. Rozhodnutí padne do dvou týdnů," řekl Mutko.

Je reálné, že by se Petržela stal trenérem ruské reprezentace?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Rusku patří v třetí kvalifikační skupině třetí místo. Na svém kontě má po šesti zápasech 11 bodů za tři vítězství a dvě remízy. Za vedoucím Portugalskem a druhým Slovenskem zaostává o tři body.

Bývalý šéf Zenitu Petrohrad Mutko povede ruský fotbal příští tři roky. Poté, co jeho dva hlavní rivalové odstoupili, porazil v dnešních volbách jednoznačně zbývajícího kandidáta, někdejšího brankáře sovětské sborné Anzora Kavazašviliho poměrem hlasů 90:1.

Šestačtyřicetiletý Mutko, jenž je blízkým přítelem prezidenta Vladimira Putina a členem Rady federace, horní komory ruského parlamentu, ve funkci vystřídal Vjačeslava Koloskova. Ten rezignoval letos na konci ledna po více než 25 letech kvůli stupňujícímu se tlaku ze strany některých členů ruské vlády. Koloskov se prý začal bát o život.

Podivná kampaň

Předvolební kampaň provázely verbální útoky kandidátů mezi sebou, padla i obvinění z vydírání a vměšování politiků do voleb. Výkonný ředitel svazu Alexander Tukmanov odstoupil v pátek z "osobních důvodů". Podnikatel Michail Žukov ho následoval dnes ráno s tím, že se rozhodl podporovat Mutka.

Tukmanov ještě před svým odstoupením obvinil vládní úředníky, že tlačí na delegáty svazu, aby volili Mutka. Evropská fotbalová unie UEFA vyslala do Moskvy nezávislé pozorovatele, aby volby sledovali.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň