Hlavní obsah

Haškovi se nelíbí jednací a volební řád

PRAHA

Legislativní rada Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) minulý týden projednala jednací a volební řád pro valnou hromadu, která se uskuteční 15. dubna. Zatímco kandidáti na předsedu svazu Vlastimil Košťál a Pavel Mokrý ho budou moci připomínkovat ve čtvrtek na výkonném výboru, jehož jsou členy, Ivan Hašek tuto možnost nemá.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ivan Hašek.

Článek

Dostal jej však už minulý týden k připomínkování a se zněním několika bodů vyslovil nesouhlas. Ty nejzásadnější shrnul do připomínek, které předložil výkonnému výboru, sekretariátu ČMFS a delegátům. Formou tiskového prohlášení je dal k dispozici redakcím a zveřejnil je i na svých internetových stránkách www.ivanhasek.cz.

"Domnívám se, že jednací a volební řád valné hromady v původní podobě vytváří prostor pro různé machinace a manipulace. Není zárukou toho, aby každý z delegátů mohl svobodně vyjádřit názor a aby volba výkonného výboru nemohla být zpochybněna.

Výhrady, které mám, přitom směřují zejména k následujícím oblastem: Návrh neupravuje princip a techniku tajných voleb, především způsob distribuce, vyplnění a odevzdání hlasovacích lístků, stejně jako práci volební komise. Návrh omezuje práva valné hromady a delegátů při volbě jednotlivých grémií -pracovního předsednictva, volební, mandátové a návrhové komise," píše se v prohlášení.

Za protiprávní jednání tvrdé tresty

Hašek dále upozorňuje, že v pozvánce na valnou hromadu se píše o změně stanov ČMFS, ale... "delegáti dosud o navrhovaných úpravách nebyli informováni. Jsem totiž přesvědčen, že by jim měl být při jakýchkoli změnách týkajících se stanov poskytnut dostatečný časový prostor, aby si návrhy mohli prostudovat a mohla k nim proběhnout kvalifikovaná diskuse."

Hašek se rovněž vyjádřil ke skutečnosti, že ČMFS hodlá soudní cestou na bývalém 1. FC Synot vymáhat částku 54 miliónů korun. "Jsem zastáncem toho, aby ti, kdo se dopustí protiprávního jednání, byli po zásluze potrestáni, včetně náhrady škody."

Za korupci může vyhýbavý přístup

A dále uvádí: "Jsem přesvědčen, že velkou vinu na korupčních skandálech má i vyhýbavý, málo profesionální a nedůsledný přístup kompetentních představitelů ČMFS. Pokud by řádně pracovala komise rozhodčích, delegátů a také výkonný výbor ČMFS, nemuseli bychom dnes téma korupce skloňovat ve všech pádech, řešit soudní cestou a na valné hromadě ČMFS.

Musím přiznat, že mne uvedený krok ČMFS překvapil, stejně jako to, že o něm - podle vlastního vyjádření v médiích -nebyl informován místopředseda svazu pro ekonomiku Jaroslav Vacek. Dokumentuje to situaci ve výkonném výboru a řízení ČMFS," píše se v Haškově komuniké.

Reklama