Hlavní obsah

Košťál si věří, Mokrý a Hašek se necítí poraženi

PRAHA

Český fotbal by měl v pátek zvolit svého nového předsedu. Podobně jako ti před ním bude slibovat, že fotbal povede k prosperitě a udělá vše pro vylepšení jeho image. Jeho předchůdcům se to moc nepovedlo.

Článek

Fotbal by měl v pátek v Národním domě na Smíchově zvolit svého nového předsedu. Jinak by musel svolat novou valnou hromadu. Tím by si sám zasadil další tvrdý úder. Neschopnost zvolit předsedu by totiž byla brána nikoliv jako důkaz snahy o sebeočištění, ale spíš jako neschopnost vzdát se svých pozic a neumožnění komukoliv vyvést fotbal z bludiště problémů a nedůvěry.

Valná hromada může vše, tedy měnit i stanovy nebo jejich části, takže by mohla teoreticky třeba svolat novou valnou hromadu ještě týž den a mohla by i najít úplně nového kandidáta na předsedu.

Ledacos ukázala středeční televizní debata tří současných adeptů. Rozhodně nepřesvědčili tvrzením, že se nikdy osobně nesetkali ve fotbale s korupcí. Košťál pak prokázal nebývalou míru diplomacie při několika "podpásovkách". I když byl chvílemi sám proti čtyřem, situaci zvládl. Vyhýbal se osobním invektivám vůči soupeřům.

Všichni kandidáti mluví o změnách, ale otázkou je, zda na nich mají zájem delegáti. Lze předpokládat opět dohadovací řízení, a to může dopadnout jakkoliv. Nezapomeňme však, že Pavel Mokrý je mistrem kompromisů a má za zády vrcholného promoravského diplomata a nyní i spisovatele Jiřího Kubíčka.

Mokrý zkusí dva posty

Ke zvolení předsedy je třeba nadpoloviční většiny v obou komorách. Celkem by se mělo na Smíchově sejít 202 delegátů, z Čech by to tedy bylo 65 hlasů ze 129 a na Moravě 37 ze 73.

O funkci předsedy se ucházejí Ivan Hašek, Vlastimil Košťál a Pavel Mokrý, ten to v případě neúspěchu zkusí i na funkci místopředsedy za Moravu, kde proti němu stojí Mojmír Fryčák a Jiří Kubíček, ten však kandiduje i na místopředsedu za ligu, kde má soupeře v Jaroslavu Vackovi a Pavlu Markovi. Místopředsedou za Čechy pak chtějí být Luboš Kubík, Ladislav Malý a Václav Chvála. Na devět míst ve výkonném výboru je však dvaadvacet kandidátů v různých pozicích, ať územních, či ligových.

Z minulého výkonného výboru nekandidují Jan Obst, Vladimír Leška a potrestaný Milan Brabec. Moravané chtějí do funkcí všichni, což také není nejlepší signál. Jako nejsilnější, co do počtu hlasů, jsou Středočeši, kteří jich mají celkem pětadvacet.

Do druhého kola zřejmě Košťál s Mokrým

V Čechách by podle kuloárů měl s převahou vyhrát Košťál, ten má sice podporu i na Moravě, například v Ostravě, ale ve východní části republiky je jedničkou Mokrý. Tito dva zřejmě půjdou do druhého kola. S Haškem se údajně moc nepočítá, stejně jako s Kubíkem nebo Kukou do výkonného výboru. Fotbalisté jsou na funkce prý moc mladí a nezkušení. Ale volby jsou tajné. A v Čechách je možné všechno.

Složení třináctičlenného výboru může být různé a pro budoucího předsedu bude nesmírně důležité, kolik v něm bude mít spřízněných duší. Výkonný výbor by měl být vyvážený po stránce zkušeností ze všech oblastí fotbalu, managementu a obchodu, ale měl by dát možnost nezprofanovanému funkcionářskému mládí.

K němu se počítá i Vlastimil Košťál. Delegáti by se měli vyvarovat volby bývalých rozhodčích, ti fotbalu spíš škodí. Nové vedení pak rozhodně nesmí připustit zdvojování funkcí. Mělo by se také podívat zblízka na složení strahovského sekretariátu a jeho funkčnost.

Podle kuloárů by mohl nový výkonný výbor vypadat následovně: Košťál, Mokrý, Vacek, Malý, Votík, Ševčík, Blažej, Hadraba, Hrdlička, Kubíček, Jarůšek, Fryčák, Kuka nebo Starka. Zajímavé... V každém případě by měli delegáti velmi pečlivě vážit, kdo může fotbalu co nejvíc prospět. Hašek má pravdu v jedné věci: "Musí to být o lidech."

Plusy a minusy trojice kandidátů na předsedu ČMFS
Ivan Hašek
41 let, úspěšný hráč a trenér
+ K jeho největším přednostem patří dobré renomé jak vynikajícího fotbalisty, tak i trenéra. Rvavost z trávníku a nesmiřitelnost s porážkami, ale i nepravostmi si přenesl i na lavičku a do života. S nikým není ve fotbale spojen. Právnické vzdělání, znalost několika jazyků a dobré jméno. Zajímá ho především vrchol ledovce, tedy prezentace fotbalu na veřejnost a do zahraničí.
- Určitě mu chybějí zkušenosti z fotbalového dění doma. Nejen z jeho nižších článků, ale i ze zákulisí řízení klubů v nejvyšší soutěži a svazového sekretariátu. Poměry od doby, kdy tam velel, se změnily. Právě to, že na Haška také nemá nikdo "silné střelivo", může rozhodnout v jeho neprospěch. Nové koště dobře mete a toho se mnozí bojí, včetně strahovského sekretariátu.
Vlastimil Košťál
47 let, úspěšný manažer a podnikatel
+ Spartu zvedl z trosek, v nichž ji zanechal předchozí slovenský majitel. Velmi dobře si vedl i jako manažer reprezentace. Není pochyb o jeho podnikatelských úspěších. Košťál je prototypem moderního vůdce, který zastává tvrdou ruku, ale má metody, jak vést společnost, jež je mu svěřena, k prosperitě. Má také bohaté kontakty v podnikatelských kruzích, orientuje se i v politické sféře.
- Rok a půl trvala jeho kampaň a hodně mu pomohl Roman Berbr. Právě on ale může být jazýčkem na váhách v jeho neprospěch. Frontmanovi, jak se sám nazval, chybí více diplomacie a také skromnosti. Ve středeční debatě nemusel kličkovat. Informace o tom, že by si jako šéf svazu dovedl Haška představit coby Brücknerova nástupce, poskytl Právu už v březnu.
Pavel Mokrý
50 let, zná fotbalové hnutí nejlépe
+ Mnoho nemluví, ale pokud už se rozhodne hovořit, má to hlavu i patu. Neslibuje nesplnitelné, pouští se jen do toho, čemu rozumí a co může splnit. Z kandidátů je sice mediálně nejméně známý, ani jako 1. místopředseda nijak nevynikl, ale o fotbalovém hnutí ví nejvíc, protože ho prošel od základu. Ze všech tří mu jde o fotbal asi nejvíc, kandiduje na více funkcí. Je mistrem kompromisu, neustupuje, ale stahuje se do předem připravených pozic.
- Fotbal potřebuje razantního šéfa, který umí i udeřit pěstí do stolu a zvýšit hlas. Nemá tak zvučné jméno jako Hašek ani manažerské schopnosti Košťála. Někteří jeho umění kompromisu považují za slabost. Jiní nevěří, že jako bývalý policista nevěděl včas o odposleších.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín