Hlavní obsah

Hašek: Český fotbal ukázal, že nechce žádnou změnu

PRAHA

Bývalý fotbalový internacionál Ivan Hašek získal jen minimální podporu v obou národních komorách Českomoravského fotbalového svazu a ve volbách o předsedu ČMFS neprošel už prvním kolem. Porážku ale přešel s úsměvem a snažil se nedat najevo známky hořkosti. Delegáti podle Haška jen dali najevo, že český fotbal nestojí o žádné změny.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ivan Hašek

Článek

"Dopadlo to podle přesně podle odhadů z novin," konstatoval, leč nelitoval, že vplul do nepoznaných vod širšího funkcionářského zázemí českého fotbalu. Zkusil si volební kampaň. Ta však nezabrala podle představ dvaačtyřicetiletého bývalého reprezentanta a trenéra.

"Nejsem zklamaný, že jsem do toho šel. Měl jsem možnost poznat spoustu nových míst v Česku a hlavně spoustu lidí, kteří mají zájem fotbal dělat jinak," pokračoval Hašek v útrobách smíchovského národního domu po prvním volebním kole, které ponechalo ve hře Vlastimila Košťála a Pavla Mokrého.

Zřejmě to v budoucnu zkusí znovu

Hašek se snažil neohlížet za kampaní, a nedokázal odpovědět, zda měl něco udělat jinak. "Teď už nic změnit nemůžu, ale měl jsem začít dřív," cítil se notně poučen z boje. "Do budoucna z toho můžu čerpat," pokračoval a nevylučoval, že v budoucnu se o nejvyšší post bude ucházet znovu. "Záleží, jak se bude fotbal vyvíjet," pravil neurčitě.

Co rozhodlo o jeho pátečním nezdaru? "Delegáti se báli změny," mínil. "Bylo to rozhodnuté půl roku dopředu," soudil a odhadoval, že předsedou se stane Vlastimil Košťál. "Působí to dojmem, jako by to bylo dohodnuté," uvedl Hašek ještě před tím, než došlo ke druhém kolu, které vítěze neurčilo a následovalo dohodovací řízení obou komor.

Každá porážka je k něčemu dobrá

Všemožně ale marně Hašek v posledním předvolebním projevu vyzýval delegáty k tomu, aby se odvážili ke změně. "Fotbal ji potřebuje, veřejnost na ni čeká," horlil od řečnického pultu. Zaútočil na členy minulého vedení, za něhož propukl nebývalý skandál.

"Celý náš fotbal dostal žlutou kartu, ale část vedení by si zasloužila červenou," sdělil a pohlédl za sebe k pracovnímu předsednictvu, kde seděla většina z minulého výkonného výboru, z něhož do bojů o nové posty nevstupovali jen předseda Obst, šéf Slavie Leška a potrestaný místopředseda Brabec.

Patřila by červená karta podle Haška i jeho dvěma soupeřům v boji o předsedu? "Platilo to skoro na všechny, delegáti to ale nepochopili," podotkl stroze po aktu, který mu přinesl momenty, které nemá rád. "Porážky nenávidím, ale každá je k něčemu dobrá." I tahle? "Určitě. K tomu abych příště vyhrál," dodal na závěr.

Reklama