Hlavní obsah

Taškařice se dobrala k nerozhodnému konci

PRAHA

Sevřené šiky, jejichž rozložení bylo zjevně dáno zákulisními jednáními dávno před valnou hromadou, dlouho neplýtvaly silami. Páteční jednání na Smíchově vypadalo ospale. Diskuse byla upjatá. Všichni tušili, že situace směřuje k bezvýchodnému závěru. Jak příznačnému pro současný český fotbal, který neví jak z korupční bryndy.

Článek

O to více vynikaly spontánní projevy mimo jednání. Olomoucký Jiří Kubíček za každou cenu držel jednotu moravských delegátů, jejichž zástupce vedl k dohodovacímu jednání, nouzovému východisku pro případ neprůchodnosti kandidátů. "Ani jedna strana nechce ustoupit," pravily zdroje z obou táborů v průběhu jednání za zavřenými dveřmi.

Morava nechtěla v osobě předsedy povolit tak jako v předešlých volbách. Košťál byl pro Moravu a s ní spřízněné pražské delegáty zjevně nestravitelný. Haška by údajně přijali. Ale také česká strana nebyla nakloněna kompromisům. Po nic neřešícím druhém kole ani to třetí už nemohlo nic vyřešit. Jen další bezvýznamné kapitoly nuzné taškařice, k níž patřilo i vyvedení šéfa sportu České televize Otakara Černého, který neměl patřičnou akreditaci.

Kubíček šokoval ve zdánlivě bezvýchodné situaci. "Vrátit do hry Haška. A nemuselo by se přitom sahat na stanovy. Je nezkušený, ale tým lidí má," snažil se olomoucký boss ujmout hlavní role celé valné hromady a volal bývalého reprezentanta, který vypadl v prvním kole, aby z jednání předčasně neodešel.

Idyla dlouho netrvala

V poloprázdném sále i zákulisí se u piva či kávy intenzivně diskutovalo, lobovalo. Poněkud legračně vypadalo z povzdálí dohadování těžkých vah - příbramského Jaroslava Starky a Rudolfa Baránka, nyní činovníka prvoligového Slovácka, který ač zjevně zdravotně silně indisponován, byl jedním z moravských tahounů i v dohodovacím řízení.

Za devět hodin celého jednání hromady ale nebylo nic jasného. Bod "volba předsedy" byl nepřekonatelným zádrhelem.

Přitom úvod byl idylický. Vše mělo rychlý spád. Přesvědčovat již přesvědčené se nikomu v diskusi nechtělo. Až na výjimky. "Dnes je 85. výročí potopení Titaniku, bylo by špatné potopit český fotbal," řekl Lumír Kot, šéf FC Hlučín. Jako jediný v diskusi vyjádřil přímou podporu jednomu z kandidátů - Ivanu Haškovi. "Vždyť snad všichni členové výkonného výboru museli o korupci vědět," tahal argumenty proti dalším dvěma kandidátům.

Korupční aféra rezonovala i v dalších diskusních příspěvcích. "Legislativa svazu je nevalná," mínil Petr Grobelný, zástupce Vítkovic a jejich obhájce v korupční kauze. "Disciplinární komise zcela ignorovala právo, nevyčkala výsledků trestního řízení," horlil dále z tribuny a obul se do šéfa disciplinárky Alexandra Károlyiho.

"Svými výroky se sám na korupční aféře podílel, když nehorázně tvrdil, že soud svými rozhodnutími napomáhá uplácení," pokračoval s tím, že svaz může čekat odezvu v podobě předběžných soudních opatření.

Rozruch kolem Kubíčka

K výraznější funkcionářské obměně velel Vojtěch Tomi, první muž Xaverova. "Před čtyřmi roky jsem kritizoval místopředsedu Brabce, ale nebyl jsem vyslyšen, navíc našel zastání ve výkonném výboru a to bylo plivnutí do tváře všem, kteří ve fotbale pracují. Vidíte, kam to přivedli," pravil rozezleně. Brabec byl předsedou komise rozhodčích, kteří vedle klubových činovníků hráli v korupční aféře hlavní roli.

Mírný vzruch hned v úvodu nastal kolem adepta na místopředsednický post Jiřího Kubíčka. Slovní úder na jeho hlavu padl z jeho domovské Moravy. "Jeho kandidatura je neoprávněná, protože porušil stanovy svazu," pravil do sálu Jindřich Skácel, zastupující prostějovský okresní fotbalový svaz. Zároveň je otcem brankáře, který v Olomouci působil a s Kubíčkem léta slovně válčí.

"Kubíček se obrátil na soud, aniž by byly vyčerpány možnosti řešení fotbalovou legislativou," hledal závadu v Kubíčkově postupu Skácel. "Jiné řešení nebylo, museli jsme se obrátit na soud, abychom s jeho verdiktem mohli předstoupit před fotbalovou arbitráž," líčil Kubíček. Mezi kandidáty zůstal.

K volbě místopředsedů se ale dlouho neschylovalo. Hromadu ochromil ostudný pat. "Zkusme ještě vyjít se ctí," marně se snažil delegáty přesvědčit o změně stanov nezbytné k dalšímu hlasování končící předseda Jan Obst.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice