Hlavní obsah

Začíná souboj Platiniho s Beckenbauerem o místo šéfa UEFA

Čtvrteční kongres Evropské fotbalové unie v Tallinnu má na programu několik bodů, týkajících se budoucnosti nejpopulárnějšího sportu. Volba předsedy mezi nimi není, přesto se mezi delegáty z celé Evropy nejvíc hovoří o tom, zda šestým šéfem UEFA v historii bude Michel Platini, nebo Franz Beckenbauer.

Foto: archiv

Franz Beckenbauer

Článek

V debatách v předsálí kongresového centra Saku Suurhall i v salóncích hotelu Radisson, v němž jsou představitelé evropského fotbalu ubytováni, mohou oba kandidáti získat první body pro svou volební kampaň. A to přesto, že současný šéf Lennart Johansson zatím definitivně neohlásil, že nebude znovu kandidovat.

Ani Beckenbauer na rozdíl od svého francouzského rivala kandidaturu oficiálně neoznámil, ale od Johanssona se mu už dostalo podpory. "Umím si ho představit jako svého nástupce. Byl skvělý fotbalista i trenér, dnes je excelentní funkcionář a organizátor," citovala pětasedmdesátiletého Švéda agentura SID.

O Platinim se Johansson nezmínil, komentátoři však soudí, že mu neodpustil, že v roce 1998 při volbách předsedy FIFA dal před švédským diplomatem přednost Švýcarovi Seppovi Blatterovi.

Oba uchazeči mají mocné spojence v politických kruzích

Agentura SID připomíná, že oba uchazeči mají za sebou mocné spojence v politických kruzích. Argumenty pro Beckenbauera prý šíří i německý ministr vnitra Otto Schily, zatímco Platini má podporu u samotného francouzského prezidenta Jacquese Chiraka.

Jejich očekávaný boj o křeslo prvního muže evropského fotbalu komentátoři označují za souboj francouzského fotbalového romantika s německým pragmatikem. Platiniho líčí jako stoupence fotbalové etiky, který nepodléhá tlakům nejmocnějších klubů, Beckenbauera jako člověka, který může z UEFA udělat stroj na peníze.

Zatím není jisté, jestli se volby uskuteční už v příštím roce, nebo až v roce 2007. Časopis France Football však už přispěchal s první prognózou. Platini prý má podporu v 16 zemích, Beckenbauer ve 12, ale 24 zemí ještě váhá. Tallinn je tak první příležitostí oslovit nerozhodnuté.

Reklama

Související témata: