Hlavní obsah

UEFA se chce vrátit k limitům pro cizince

Evropská fotbalová unie zvažuje opatření, jimiž by omezila nekontrolovaný růst počtu cizinců v klubech. Na jednání výkonného výboru v Tallinnu UEFA představila projekt, podle nějž by měl povinně růst počet domácích hráčů v jednotlivých týmech tak, aby v roce 2008 měl každý klub na soupisce minimálně osm fotbalistů ze země, v níž působí.

Foto: koláž Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Deset let po případu Bosman, který v evropském fotbale zbořil hranice mezi státy, se tak UEFA znovu snaží stanovit nějaké limity. Vedou ji k tomu obavy, že špičkové evropské týmy rychle ztrácejí národní charakter, neboť v nich převládají hráči ze zahraničí. Nové opatření má podpořit výchovu vlastních talentů.

Projekt, který po dnešním jednání zveřejnila agentura DPA, předpokládá, že v sezoně 2006/07 bude mít každý klub mezi 25 hráči na soupisce pro Ligu mistrů nebo pro Pohár UEFA alespoň dva odchovance a další dva hráče, kteří vyrostli v zemi, v níž klub sídlí. Tyto předepsané počty by se měly postupně zvyšovat až na osm hráčů v sezóně 2008/09 a měly by platit i v národních soutěžích.

Měly by být opět zavedeny limity pro cizince?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Evropská fotbalová unie přitom zdůrazňuje, že limity nejsou striktně vázány na národnost. Rozhodující je, aby hráč mezi 15. až 21. rokem věku působil v dané zemi bez přerušení alespoň tři roky.

Na podobné pokusy se zatím dívali úředníci z Evropské unie velmi kriticky, neboť Brusel prosazuje volný pohyb pracovních sil. Ani ve velkých klubech zřejmě návrh nezíská mnoho stoupenců.

Peter Kenyon, ředitel FC Chelsea, která je typickým příkladem mnohonárodnostního klubu, se už nechal slyšet, že fotbal je "globálním průmyslem" a že talenty mohou vyrůstat kdekoli. Chelsea má momentálně na soupisce jen sedm Angličanů, takže by zpřísněné podmínky UEFA nesplnila. Arsenal má domácích hráčů dokonce jen pět a stává se, že v základní sestavě není na trávníku ani jeden Angličan.

Reklama

Související témata: