Hlavní obsah

Fotbalový pat by mohla vyřešit třetí komora

S revolučním řešením současné patové situace v českém fotbale přišel teplický funkcionář František Hrdlička. Podle jeho receptu by se namísto úvah o redukci dvoukomorového systému na jednokomorový měla naopak přidat třetí část. Tu by tvořily profesionální kluby, které by pak byly jazýčkem na vahách při volbě svazového předsedy.

Článek

Po krachu valné hromady Českomoravského fotbalového svazu pokračují obě strany názorového spektra v aktivitách, které mají za cíl zažehnat současnou krizi. Tu vyvolala neúspěšná páteční volba předsedy fotbalového svazu, kvůli níž se v červnu uskuteční nová valná hromada.

Hrdlička s návrhem na řešení přišel už v neděli, kdy oznámil iniciativu na osamostatnění první ligy. Ještě rychlejší a účelnější by podle něho bylo, aby se změnily stanovy a vznikla třetí komora, která by v budoucnu podobným patům zamezila.

Měla by totiž stejná práva při hlasování jako česká a moravská část. "A při lichém počtu komor bychom se vždy dobrali k nějakému konci," řekl Hrdlička. Připomněl, že už nyní kluby samostatně volí do výkonného výboru tři své zástupce bez ohledu na územní členění, ale podle schopností jednotlivých funkcionářů.

Klubová složka by byla nadregionální

V současnosti funguje celý systém tak, že se o kandidátech na předsedu hlasuje zvlášť v každé komoře a nový šéf svazu potřebuje ke zvolení většinovou podporu v obou. V pátek česká komora podporovala Vlastimila Košťála, zatímco moravská Pavla Mokrého. Po vyjmutí profesionálních klubů by v "národních" komorách zůstali zástupci výkonnostního fotbalu počínaje třetiligovými kluby přes krajské a okresní fotbalové svazy.

Liché by v případě přijetí Hrdličkovy výzvy byly i dohady, zda bude mít navrch česká, či moravská strana. Současné rozložení sil podle česko-moravského dělení je sice papírově výhodnější pro českou stranu v poměru 18:13, ale to nemusí být rozhodující. Lze předpokládat, že majitelé klubů by tolik nepreferovali regionální zájmy. "Navíc poměr profesionálních klubů se může neustále měnit na základě sportovního hlediska," uvedl Hrdlička.

Nynější návrh prý neznamená konec jeho snahy, aby se liga osamostatnila. "Osamostatnění je o běhu na dlouhou trať, zatímco vytvoření třetí komory by okamžitě vyřešilo naše stávající problémy a ukončilo všechna dohodovací řízení," míní teplický ředitel, který hodlá všechny kluby se svými návrhy seznámit na nejbližším ligovém shromáždění.

Reklama