Hlavní obsah

UEFA pohrozila italským klubům vyloučením z evropských soutěží

Evropská fotbalová unie UEFA pohrozila italským klubům vyloučením z evropských soutěží. K tvrdému trestu je připravena sáhnout, pokud znovu dojde k velkým výtržnostem fanoušků jako při milánském derby ve čtvrtfinále Ligy mistrů.

Článek

Zápas AC a Interu Milán musel být minulý týden předčasně ukončen, protože příznivci Interu házeli na plochu světlice a jednou z nich trefili gólmana AC Didu.

Výkonný výbor UEFA na středečním jednání v Tallinnu pohrozil, že trest může být příště mnohem vyšší než zavření hřiště na čtyři zápasy a pokuta 300.000 švýcarských franků, což postihlo Inter. "Můžeme zvolit stejný postup jako tehdy v případě Angličanů," zmínil generální sekretář Lars-Christer Olsson pětileté vyloučení anglických klubů z evropských soutěží, k němuž UEFA sáhla po tragédii na Heyselově stadionu v roce 1985.

Vedení evropského fotbalu chce rovněž zvýšit pokuty pro provinilé kluby. "Ve fotbale se točí tolik peněz, že ty současné už neodpovídají situaci," uvedl Olsson.

Sazebník pokut i seznam dalších zpřísněných trestů za výtržnosti fanoušků bude výkonný výbor UEFA schvalovat na příštím zasedání, které se uskuteční 16. a 17. června v Manchesteru.

Pro větší bezpečnost všech návštěvníků fotbalových utkání by Olsson rád úplně zakázal nosit do hlediště světlice, které minulý týden dopadaly na trávník na San Siru. "To je recept na neštěstí. Musíme se pokusit udělat ze stadionů bezpečné místo i pro ženy a děti. Byl jsem velmi zklamaný, smutný a naštvaný z toho, co se v Miláně dělo," prohlásil Olsson.

Reklama

Související témata: