Hlavní obsah

Tři komory by zabránily patu

PRAHA

Schválení tříkomorového systému by mělo zabránit patové situaci, do níž se český fotbal dostal na páteční valné hromadě. K české a moravské komoře by přibyla komora profesionálního fotbalu.

Článek

O návrhu, jako určitém dalším stupni autonomie nejvyšší soutěže, se už mluvilo několik měsíců. "Zůstal ale v šuplíku," řekl člen výkonného výboru Josef Hadraba. Ve vylepšené formě jej vytáhl teplický ředitel František Hrdlička.

"Profesionálních klubů je dvaatřicet. Tato komora by měla stejnou váhu jako česká a moravská. K volbě předsedy by bylo třeba získání většiny ve dvou ze tří komor. Nedošlo by tedy k patu. U klubů by určitě nerozhodovalo regionální hledisko, ale jejich zájmy. Navíc poměr českých a moravských klubů se v této komoře bude měnit," vysvětlil Hrdlička.

V regionálních komorách by tak zůstali zástupci třetiligových a divizních klubů, stejně jako krajských a okresních fotbalových svazů. Celkový počet delegátů 202 (129 Čechy a 73 Morava) by se alespoň pro tuto valnou hromadu nezměnil.

Vyjednavači hledají řešení

Tento zásah do stávajících stanov by museli delegáti nejprve schválit v úvodu mimořádné valné hromady 10. června. Stále nezapadl ani návrh změny, podle něhož by po dvou neúspěšných kolech, dohodovacím řízení a případném 3. kole rozhodla prostá většina napříč komorami.

Především hledáním nového kandidáta či kandidátů, ale i zmíněnými variantami úprav stanov by se měly zabývat nově ustanovené skupiny vyjednávačů. Tu českou podle posledních informací tvoří Košťál, Vacek, Malý, Hadraba a Šeterle. V moravské pětici jsou Baránek, Fryčák, Gajdušek, Šácha a Ševčík. Chybí v ní tedy moravský kandidát Mokrý i olomoucký manažer Kubíček.

Češi neakceptovali moravský návrh, aby ve vyjednavačských skupinách nebyli stávající kandidáti na předsedu. Vyjednavačské skupiny by měly najít řešení, aby mimořádná valná hromada neskončila patem a další fraškou, která by už pro český fotbal mohla být životu nebezpečná.

Reklama