Hlavní obsah

Nejlépe placeným fotbalistou světa zůstává Beckham

PAŘÍŽ

Angličan David Beckham zůstává už třetí rok po sobě nejlépe placeným fotbalistou světa. Na odměnách v Realu Madrid a na reklamě vydělal v tomto ročníku 25 miliónů eur, to je více než tři čtvrtě miliardy korun. Také na dalších místech žebříčku, který sestavuje časopis France Football, jsou hvězdy Realu. Druhý je Brazilec Ronaldo a třetí Francouz Zinedine Zidane.

Foto: REUTERS

David Beckham si z fotbalistů vydělá nejvíce peněz.

Článek

"Bílý balet" má v elitní desítce hned pět hráčů. Z českých fotbalistů nikdo nepronikl mezi dvacet nejlepších. Pavel Nedvěd s příjmem odhadovaným na šest miliónů eur by mohl být kolem 25. místa.

Mezi trenéry vydělal podle France Footballu nejvíc José Mourinho, který v Chelsea inkasoval v této sezóně už 7,5 miliónu eur, a to si může bilanci ještě výrazně vylepšit. Portugalský kouč tak sesadil z pomyslného trůnu Alexe Fergusona z Manchesteru United.

Nejlepší hráčskou smlouvu má Lampard

Špička nejbohatších fotbalistů se od loňska prakticky nezměnila. Své pozice uhájili nejen tři hráči Realu, ale i Italové Vieri z Interu a Del Piero z Juventusu na dalších místech. Většinou si finančně polepšili, což příliš nekoresponduje s prohlášeními klubů o tom, že bude třeba šetřit.

Vůbec nejlepší hráčskou smlouvu má Frank Lampard, jemuž Chelsea vyplácí 7,6 miliónu eur ročně. To je o 1,2 miliónu víc, než berou Beckham se Zidanem v Realu. V reklamních aktivitách se však Lampard se svým kolegou z anglické reprezentace nemůže měřit, a tak mu celkově patří až šesté místo. Loni ještě nebyl ve dvacítce, stejně jako jeho klubový spoluhráč a kapitán Chelsea John Terry.

Mezi všemi sportovci je Beckham až šestý

Beckham vydělal o 2,6 miliónu eur víc než před rokem, ale k nejlépe placeným sportovcům z jiných odvětví má stále daleko. Celkový žebříček ho řadí až na šestou příčku. Vede americký golfista Tiger Woods s 66 milióny před německým mistrem světa ve formuli 1 Michaelem Schumacherem, který inkasoval 63,5 miliónu. Další tři místa patří sportovcům ze zámoří. Seřadili se na nich hráč amerického fotbalu Peyton Manning, basketbalista Shaquille O'Neal (oba 28,9) a dnes už bývalý hráč NBA Michael Jordan s 27 milióny.

Nejlépe placení fotbalisté světa (v miliónech eur):
1. David Beckham (Angl./Real Madrid)25
2. Ronaldo (Braz./Real Madrid)19,6
3. Zinedine Zidane (Fr./Real Madrid)13
4. Christian Vieri (It./Inter Milán)12
5. Alessandro del Piero (It./Juventus)9,5
6. Frank Lampard (Angl./Chelsea)9,4
7. Raúl González (Šp./Real Madrid)9,3
8. Thierry Henry (Fr./Arsenal)9,2
9. John Terry (Angl./Chelsea)8,6
10. Luis Figo (Port./Real Madrid)8,5
11. Ruud van Nistelrooij (Niz./Manchester)8,46
12. Ronaldinho (Braz./Barcelona)8,2
13. Oliver Kahn (Něm./Bayern Mnichov)8,095
14. Roy Keane (Ir./Manchester)7,92
15. Patrick Vieira (Fr./Arsenal)7,8
Nejlépe placení trenéři:
1. José Mourinho (Port./Chelsea)7,5
2. Alex Ferguson (Skot./Manchester)6
3. Sven Göran Eriksson (Švéd./Anglie)5,8

Reklama