Hlavní obsah

Kluby odsouhlasily vytvoření třetí komory

PRAHA

Profesionální fotbalové kluby, tedy celky 1. a 2. ligy daly na svém čtvrtečním zasedání zelenou vytvoření vlastní komory v rámci struktury Českomoravského fotbalového svazu. Návrh musí schválit valná hromada svazu, pokud by ale vytvoření třetí komory prošlo, zamezilo by se do budoucna patu, který vznikl v dubnu při volbě svazového předsedy.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Zástupci profesionálních klubů souhlasili s vytvořením vlastní svazové komory.

Článek

O rozhodnutí klubových zástupců informoval po čtvrtečním jednání předseda ligy Jaroslav Vacek.

S návrhem vytvořit třetí komoru v rámci národnostního uspořádání ČMFS přišel krátce po neúspěšné valné hromadě teplický ředitel František Hrdlička. Na jeho základě by vznikla vedle české a moravské komory ještě třetí skupina, kterou by tvořili pouze zástupci profesionálního fotbalu. A při lichém počtu komor by už nikdy nemohlo dojít k tomu, že se delegáti nedohodnou na jménu nového předsedy.

Není divu, že Hrdlička ve čtvrtek odjížděl z pražského hotelu Praha spokojen. "Jsem rád, že začíná vítězit rozum nad emocemi. Současnou situaci by to mohlo ukončit," řekl novinářům funkcionář, který bojuje také za samostatnost nejvyšší soutěže.

Přestože s návrhem souhlasilo 24 z 31 klubů první a druhé ligy, jeho schválení ještě nemusí být vůbec jednoduché. Na něm se kvůli složitému uspořádání svazu musí na mimořádné valné hromadě (10. června) shodnout většina delegátů v obou stávajících komorách. Přitom zatím není příliš jasné, jaké jsou názory funkcionářů na krajské a okresní úrovni.

Košťál opustil vyjednávací skupinu

Právě vytvoření třetí komory bylo jedním z návrhů vyjednavačů české skupiny na jednání se svými protějšky, které se uskutečnilo před týdnem. "Teď už je zřejmé, jaký názor mezi kluby převládá," naznačil Vacek, že nyní se už nikdo nemůže schovávat za podporu z dalších klubů.

Den před ligovým shromážděním došlo také ke změně ve složení vyjednávací skupiny za českou stranu. V ní budou sice nadále usedat vedle Vacka také Ladislav Malý, Jaromír Šeterle a Josef Hadraba, nově ale také Michal Fischer a Pavel Marek.

Naopak kandidát na svazového předsedu Vlastimil Košťál v ní na vlastní žádost už nebude. "Nebudeme jednat na společných schůzkách o jménech, ale o systému. Každý kandidát tak bude kandidovat sám za sebe," uvedl Vacek.

Reklama