Hlavní obsah

Soud rozhodl, že ČMFS měl právo Valentu potrestat

Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) měla právo potrestat bývalého majitele klubu 1. FC Synot Ivo Valentu. Ve středu o tom rozhodl Městský soud v Praze, který zrušil lednový rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten tehdy označil postup ČMFS za nezákonný.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Majitel a předseda dozorčí rady 1. FC Synot Ivo Valenta.

Článek

O soudním rozhodnutí informoval předseda disciplinární komise Alexander Károlyi. Podle soudu tak disciplinárka má právo postupovat podle stanov fotbalového svazu a dalších svazových norem. Tisková mluvčí holdingu Synot Vladimíra Pavlíčková řekla, že Ivo Valenta s rozhodnutím soudu nesouhlasí a podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Obvodní soud v lednu letošního roku konkrétně napadl rozhodnutí odvolací a revizní komise ČMFS, která byla poslední instancí na fotbalové půdě. Valenta u ní neuspěl s odvoláním proti trestu dvou let zákazu činnosti a pokuty 100 tisíc korun, který dostal za ovlivňování výsledků ve fotbalové lize. Poté se obrátil na obvodní soud a ten jeho námitky uznal.

Valenta svou obhajobu postavil na tom, že nebyl funkcionářem klubu. Předseda fotbalové disciplinárky Alexander Károlyi však tehdy jeho tvrzení rezolutně odmítl s tím, že Valenta byl předsedou dozorčí rady, což je v německém modelu akciové společnosti nejdůležitější funkce.

Satisfakce pro Károlyiho komisi

Vyšší soudní instance vyhověla odvolání fotbalového svazu a původní verdikt v plném rozsahu zrušila. Její rozhodnutí je konečné a nelze se proti němu odvolat, právní moci nabude po doručení žalobci a žalovanému. Dovolání k Nejvyššímu soudu nemá odkladný účinek.

Károlyi řekl, že dnešní výrok je pro jeho komisi satisfakcí a potvrzením filozofie, kterou fotbalový soud zastává nejen při vyšetřování korupčního skandálu. "Pokud se někdo zaváže respektovat stanovy fotbalového svazu a další fotbalové předpisy, tak přijímá i jeho rozhodnutí," uvedl Károlyi.

Soud tímto verdiktem dal současně najevo, že stanovy ČMFS i jeho další vnitřní normy jsou v souladu se zákonem. Rozhodnutí soudu bude pozitivní zprávou i pro Mezinárodní fotbalovou federaci (FIFA), která nevidí ráda, když soudy zasahují do fotbalového rozhodování.

Za tehdejší provinění Valenty a dalšího klubového funkcionáře Jaroslava Hastíka byl potrestán i klub 1. FC Synot, který se mezitím proměnil na 1. FC Slovácko a byl prodán jinému majiteli. Klubu bude po skončení prvoligové sezóny odebráno dvanáct bodů.

Reklama