Hlavní obsah

Mokrý nebude bojovat o post šéfa ČMFS

JIHLAVA

Jen Ivan Hašek a Vlastimil Košťál zůstali prozatím ve hře o funkci předsedy Českomoravského fotbalového svazu. Kandidát moravské komory Pavel Mokrý se o post šéfa svazu při červnové valné hromadě opakovaně ucházet nebude. Počet kandidátů se ale ještě může změnit, uzávěrka přihlášek je 19. května o půlnoci.

Článek

Počet kandidátů na předsedu nejrozšířenějšího domácího sportu se sice snížil, ale jméno nástupce Jana Obsta je stále velkou neznámou. Zástupci české a moravské komory se na úterním jednání v Jihlavě totiž nedomluvili na řešení, které by 10. června vedlo ke zvolení nového předsedy fotbalového svazu. Dohodli se pouze na tom, že se obě strany sejdou znovu 30. května na stejném místě.

Moravská skupina měla před společným sezením navíc hodinovou schůzku s Ivanem Haškem a stejnou bude mít v úterý 24. května v Brně s Vlastimilem Košťálem. "Odpovědi obou uchazečů vyhodnotíme a sdělíme stanovisko moravským delegátům na společné schůzce před finálovým zápasem poháru, které se bude hrát 31. května v Olomouci," uvedl vedoucí moravské vyjednávací skupiny Rudolf Baránek.

Pětičlenná česká vyjednávací skupina v čele s Ladislavem Malým přijela na jihlavské jednání s návrhy, jejichž výsledkem by byly změny stanov. "Předložili jsme tři návrhy," řekl Malý.

První varianta navrhovala, aby byl zvolen předseda nadpoloviční většinou bez ohledu na komorové uspořádání. Druhá nabízela, aby se první dvě volby uskutečnily v komorách a teprve třetí napříč komorami. Poslední návrh vznikl teprve nedávno; předpokládá, že vznikne třetí komora z profesionálních klubů, která by znemožnila patovou situaci. Při lichém očtu komor by ke zvolení předsedy totiž dojít muselo.

Morava návrhy smetla ze stolu

"Chtěli jsme vytvořit model, v němž by rozhodovala matematika a nikoliv domněnky. Česká strana je nyní ve složitější situaci - nemůžeme se přiklonit k jednomu ze dvou kandidátů a druhému navrhnout, aby se své kandidatury vzdal," sdělil Malý.

Moravská skupina všechny návrhy ale odmítla. Měla k tomu prý dva důvody. "Jednak nemáme mandát o tom, abychom jednali o změně stanov. A také nemáme jistotu, že by se po volbách vrátily stanovy opět do své původní podoby," tvrdil Baránek.

Přes všechny zásadní rozpory ale zástupci obou stran nakonec připustili, že dnes došlo k pozitivnímu obratu. "Moje zkušenosti a instinkt z politiky mi napovídají, že předseda bude 10. června zvolen. Oceňuji státnické gesto Pavla Mokrého, který pro dobro věci ustoupil, neboť uznal, že by nenašel podporu u české strany," řekl Baránek.

Pětice moravských vyjednavačů se v hodinové schůzce s Haškem zajímala o jeho postoje po případném zvolení. "Zajímaly nás jeho názory na rozdělení vlivu a peněz do klubů či na spolupráci s prvním místopředsedou. Na některé otázky odpovídal ochotně, na jiné zatím nechtěl vytáhnout všechny trumfy ze svého volebního programu. Zatím z toho neděláme žádné závěry, neboť šlo o první seznamovací sezení," uzavřel Baránek.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň