Hlavní obsah

Mokrý: Nechci jít hlavou proti zdi

PRAHA

Uzávěrka kandidátek na předsednické křeslo Českomoravského fotbalového svazu se blíží (čtvrteční půlnoc) a za pár hodin tak bude jasné, z kolika uchazečů bude červnová valná hromada vybírat novou hlavu svazu. Želízko moravské komory Pavel Mokrý ale nejspíš od kandidatury ustoupí. "S největší pravděpodobností skutečně nebudu kandidovat," říká Mokrý v rozhovoru pro Právo.

Článek

Na jednání zástupců Čech a Moravy v úterý v Jihlavě se hovořilo o tom, že nebudete kandidovat na funkci předsedy Českomoravského fotbalového svazu, ale pouze na místopředsedu za Moravu. Skutečně jste se tak rozhodl? Moravské vyjednávací skupině jsem dal mandát v tomto smyslu operovat mým jménem, pokud by moje odstoupení od kandidatury na předsedu mohlo napomoci vyhnout se patové situaci, tedy opětovnému nezvolení předsedy. Neřekl jsem však, že bych byl definitivně rozhodnutý, že se nebudu ucházet o funkci předsedy.

O čtvrteční půlnoci však končí uzávěrka kandidátky na všechny funkce. Kdy řeknete konečné slovo? Odstoupení z kandidatury souvisí s určitými náležitostmi a musí být písemné. Na původní kandidátce jsem zapsán i na funkci místopředsedy za Moravu, takže čtvrteční termín pro mne není v tomto směru zavazující. Odstoupit z kandidatury na šéfa svazu mohu i v dalších dnech. Nebudu to však protahovat. S největší pravděpodobností skutečně nebudu na funkci předsedy kandidovat.

Co vás k tomuto rozhodnutí vede? Jednak nechci být, jak už jsem řekl, případnou příčinou patu při volbě předsedy. Do této situace už jsem se dostal podruhé. Před čtyřmi roky jsem v podstatě ustoupil na funkci místopředsedy, aby mohl být předsedou zvolen Jan Obst. Nyní je situace podobná. Zřejmě v Čechách nemám na funkci předsedy takovou podporu, abych zvítězil i v této komoře. Potřetí nechci jít hlavou proti zdi.

Zatím na funkci předsedy kandidují Ivan Hašek a zřejmě svoji kandidaturu potvrdí i Vlastimil Košťál. V případě zvolení kteréhokoli z nich nebo i někoho nového jste s nimi schopen spolupracovat? Už před dubnovou valnou hromadou jsem řekl, že s Košťálem i Haškem budu schopen spolupracovat. Samozřejmě partnery do výkonného výboru si nevybírám, ti jsou voleni delegáty. Nepovažuji se za konfliktní typ, spíš ve sporných situacích hledám východisko v rozumném kompromisu. Nevidím tedy důvod, proč bych nebyl schopen spolupracovat i s případným jiným předsedou, pokud bude kandidovat někdo nový a bude zvolen.

Nelze ale vyloučit, že vás moravská komora nezvolí ani do funkce svého místopředsedy a dá přednost jednomu z vašich protikandidátů - Jiřímu Kubíčkovi nebo Mojmíru Fryčákovi. Znamenalo by to váš odchod z fotbalu? Úplný odchod určitě ne. Věnoval bych se více svým podnikatelským aktivitám a pracoval bych ve fotbale v rámci Moravy nebo na krajské úrovni.

Reklama