Hlavní obsah

Na seznamu kandidátů na předsedu ČMFS je stále i Mokrý

PRAHA

Ve čtvrtek o půlnoci skončí možnost podat kandidaturu na všechny funkce do výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu. Seznam uchazečů zůstal prakticky stejný, pouze několik funkcionářů využilo možnosti podat kandidaturu až nyní. Adepti na předsednický post jsou stále tři: Ivan Hašek, Vlastimil Košťál a Pavel Mokrý. Ten dosud z kandidátky neodstoupil, i když to přislíbil.

Foto: SPORT/Ondřej Lazar Krynek

Kandidáty na předsedu ČMFS jsou stále (zleva) Hašek, Mokrý a Košťál.

Článek

Volba celého třináctičlenného výboru se bude odvíjet podle toho, kdo se stane předsedou ČMFS. V dubnu nedošlo k dohodě, který ze tří kandidátů to má být. Česká komora prosazovala bývalého šéfa Sparty Košťála, moravská svazového místopředsedu Mokrého a internacionála Haška menší část z každé z nich.

Po šesti týdnech od posledního jednání je ale konečné řešení stále v nedohlednu. Vyjednávací skupiny se sice sešly ke dvěma schůzkám, jenže jediným hmatatelným výstupem bylo, že Mokrý v nejbližších dnech svou kandidaturu stáhne. Svoje rozhodnutí zdůvodnil tím, že chce pomoci dohodě. Odchod z kandidátky přislíbil, ale fakticky na ní stále figuruje; ještě tak totiž neučinil formálně a ve fotbalovém hnutí nyní prakticky nikdo neví, co svým postojem sleduje.

Hašek sbírá další hlasy

Od poslední volby se hojně diskutuje především o Košťálovi, který svou opakovanou kandidaturu potvrdil pro ČTK až dnes. Zvláště pak v souvislosti s jeho působením ve vedení Sparty Praha, kterého se vzdal na jaře. Letenský velkoklub vyšel z vyšetřování korupce čistě jak před zákonem, tak i fotbalovými normami, ale ve fotbalovém zákulisí panuje opačný dojem. I proto se v tisku opakovaně objevují názory, že kvůli tomu je Košťál nedůvěryhodným kandidátem.

Nejvíce na svém zvolení podle všeho nyní pracuje Hašek. Poučil se z první porážky a snaží se získat stále více hlasů, hovoří s oběma vyjednávacími skupinami. A údajně už díky svému vstřícnému postoji získal další stoupence na obou stranách "barikády".

Popovič a Míl nakonec do boje nešli

Nějaký čas se zdálo, že do seznamu kandidátů na předsedu přibudou další zájemci. Dlouho se spekulovalo, že se umluvit ke kandidatuře nechá šéf teplického Glaverbelu i tamního fotbalového klubu Štěpán Popovič, ale nakonec tak neučinil. Podle všeho kvůli tomu, že se nechtěl stát součástí mocenského česko-moravského boje.

Lidové noviny dnes přinesly informaci, že na chvíli zvažoval funkci i bývalý generální ředitel ČEZ Jaroslav Míl, který je nyní předsedou Svazu průmyslu a dopravy. Také on si ale nakonec svoji kandidaturu rozmyslel.

Žádné výrazné změny nejsou ani v kandidátních listinách na další funkce. Při podrobnějším rozboru by bylo možné všechny kandidáty rozdělit do tří skupin, podobně jako aktuální předsednické aspiranty. Každý z nich si totiž už dopředu vybral, s kým by rád spolupracoval.

Dnes se zaregistrovali na svazu tři další kandidáti: za kraje a okresy z Čech budou kandidovat předseda Jihočeského fotbalového svazu Milan Haškovec a místopředseda Pražského fotbalového svazu Michal Fischer, za kluby první a druhé ligy pak kandiduje také pardubický funkcionář Jiří Rýva.

Rozhoduje poštovní razítko

Seznam kandidátů však nemusí být konečný a může doznat dalších změn. Uzávěrka je sice o dnešní půlnoci, ale rozhodující pro podání přihlášek je otisk poštovního razítka. Není proto vyloučeno, že jména posledních kandidátů vypadnou z obálky ve strahovském sekretariátu fotbalového svazu až v pondělí ráno. Odstoupení od kandidatury naopak není vázáno žádným termínem, až do okamžiku volby si svůj názor může kterýkoli kandidát ještě rozmyslet. Valná hromada se uskuteční 10. června.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články