Hlavní obsah

Argentinci jsou pátým postupujícím na MS 2006

PRAHA

Argentina se stala prvním postupujícím jihoamerickým celkem na fotbalové mistrovství světa v roce 2006. Definitivní jistotu jí dala výhra nad světovými šampiony Brazilci 3:1. Argentina tak doplnila asijské kvarteto Japonsko, Írán, Korea a Saúdská Arábie, které mohlo slavit rovněž již ve středu.

Článek

Šestici už známých účastníků závěrečného turnaje doplňuje pořádající Německo, přesně rok před MS je tak celkem známa více než pětina obsazení.

Po vítězství v Buenos Aires, o které se dvěma góly zasloužil Hernán Crespo a jedním Juan Roman Riquelme, neskončí Argentina v tabulce zóny CONMEBOL horší než čtvrtá. Brazílie si navzdory porážce drží druhou příčku, zbývající dvě přímá postupová místa okupují tři kola před koncem Ekvádor a Paraguay.

Duel dvou velmocí pro sebe Argentinci rozhodli nečekaně brzy, po čtyřiceti minutách vedli 3:0 a 65 tisíc fanoušků v hledišti začalo slavit. Mistři světa z let 1978 a 1986 se kvalifikovali podeváté za sebou. "Argentinci zápas vyhráli díky úvodním dvaceti minutám. Ve druhém poločase jsme měli šest šancí, ale nebyli jsme tak efektivní jako soupeř," prohlásil kouč Brazilců Carlos Alberto Parreira.

Brazílii chyběl z osobních důvodů Ronaldo

Brazílii chyběl z osobních důvodů Ronaldo, který v minulém vzájemném zápase zničil Argentinu hattrickem, ale největší potíže měli hosté v obraně. Crespovi nechávali příliš místa, a to se jim nevyplatilo. Kanonýr AC Milán se nejdřív trefil zblízka po zemi, pak se prosadil Riquelme.

Záložník Villarrealu se lehce otočil kolem Roque Júniora a ranou levačkou z 25 metrů napnul síť. Pak rozehrál roh nakrátko Saviolovi a ten našel Crespovu obávanou zbraň - hlavu. Byla to jeho sedmá trefa v kvalifikaci.

Brazilci se vzchopili až po přestávce. A také dali nejhezčí gól večera. Roberto Carlos si postavil míč k trestnému kopu, svými krátkými kroky k němu docupital a pak nechytatelnou křížnou ranou z 22 metrů trefil horní roh branky. Pak ještě Adriano nastřelil tyč, další střelu Ronaldinhovi vyrazil těsně u tyče gólman Abbondanzieri. Argentinci svým rivalům odvedli stejnou porážku z úvodu kvalifikace.

"Kanárci" i přes prohru mají postup prakticky v kapse

"Kanárci" i přes prohru mají postup prakticky v kapse. Ve zbývajících třech zápasech potřebují získat tři body, aby ani tentokrát mezi elitou nechyběli. Neměl by to být problém: hrají dvakrát doma a na půdě poslední Bolívie.

Zápas se vymkl benevolentnímu rozhodčímu Méndezovi z rukou: série ostrých zákroků vyvrcholila, když Ronaldinho udeřil Sorína rukou do obličeje. Ayala pak oplatil brutálním zákrokem zezadu na Adriana.

Parreira očekává, že se stejní soupeři utkají v nejbližší době znovu. "Podle mě jsou Brazílie a Argentina nejlepší dva týmy na světě. Mají na to, aby se spolu utkaly ve finále mistrovství světa," uvedl. Zatímco Brazílie na minulém šampionátu triumfovala, Argentina připravila svým fanouškům šok, když kvalifikací prošla hladce, ale na šampionátu nepostoupila ani ze skupiny.

Argentina - Brazílie 3:1 (3:0)
Branky: 4. a 40. Crespo, 18. Riquelme - 72. Roberto Carlos. Diváci: 65.000.
Chile - Venezuela 2:1 (1:0)
Branky: 29. a 61. Jimenez - 84. Moran. Diváci: 60.000.
Paraguay - Bolívie 4:1 (2:1)
Branky: 17. Gamarra, 45. Santa Cruz, 54. Caceres, 68. Nunez - 30. Galindo. Diváci: 20.000.
Kolumbie - Ekvádor 3:0 (2:0)
Branky: 5. a 8. Moreno, 70. Arzuaga. Diváci: 25.000.

Reklama

Související témata: