Hlavní obsah

Nehráli jsme dobře, shodli se nizozemští fotbalisté

PRAHA

Nizozemští fotbalisté ve středu v Helsinkách dosáhli výsledku, který jim mohou jejich soupeři v kvalifikaci na mistrovství světa závidět, přesto nebyli spokojeni. Jejich výhra 4:0 nebyla tak jednoduchá, jak napovídá skóre. Zrodila se až v závěrečné čtvrthodině, do té doby "oranjes" bránili těsné vedení.

Článek

Obrat přišel překvapivě s odchodem kanonýra Van Nistelrooije, který svou typickou akcí v šestnáctce otevřel v prvním poločase skóre. Jeho náhradník Van Persie toho za čtvrt hodiny stihl daleko víc než hvězda Manchesteru United za pětkrát delší dobu. Nahrál na dva góly a třetí dal sám. A to přitom jednadvacetiletý mladík v Helsinkách oblékl dres národního týmu teprve podruhé.

Záložníka Arsenalu možná vyburcovalo to, jak dlouho jen sledoval trápení svých spoluhráčů. "Finové hráli s kuráží, ta nám chyběla. Hráli jsme nervózně," řekl Van Persie. A pak svou kritiku ještě přiostřil. "Myslím, že jsem hrál dobře, ale to se o nás jako týmu říct nedá," uvedl. Finové mírně uvadli s Litmanenovým odchodem, který si po půlhodině natáhl stehenní sval.

Vedení si Nizozemci nezasloužili

Van Nistelrooij dal svému spoluhráči za pravdu. "Vedení jsme si nezasloužili," uvedl. Za hrdinu zápasu však označil jiného náhradníka, dvacetiletého záložníka Ajaxu Hedwigese Madura. Ten přišel v 67. minutě místo De Jonga. "Najednou jsme získali kontrolu nad zápasem. Je neuvěřitelné se dívat na to, jak dvacetiletý kluk diriguje zápas," žasl Van Nistelrooij.

Pro Madura na rozdíl od většiny spoluhráčů sezona nekončí. Společně s dalšími mladými reprezentanty Babelem a Vlaarem se připojili po návratu z Helsinek k dvacítce, pro niž v pátek začíná na domácí půdě mistrovství světa této věkové kategorie.

Kouč Marco van Basten zakončil první sezonu u národního týmu neporažen s bilancí osmi výher a tří remíz. Tečku za sezonou mu pokazila zlomená lýtková kost obránce Luciuse. "Bude mimo nejméně šest týdnů. Alespoň jsem si ověřil, že dobrých obránců máme dost," uvedl Van Basten, který za eindhovenského zadáka poslal na hřiště po půlhodině hry Melchiota.

Ukrajinci zneškodnili Řeky

Zatímco Nizozemci sbírají jednu výhru za druhou, ale před dotírajícím českým týmem mají pořád náskok jediného bodu, Ukrajinci jsou na tom opačně. Z evropských týmů mají na závěrečný turnaj nejblíže, před druhým Tureckem si drží luxusní sedmibodový náskok. Ve středu zneškodnili svého dosud největšího rivala z Řecka, když jej v Aténách porazili 1:0.

Mistry Evropy srazila na kolena hrubá chyba protřelého Basinase, který ve snaze o odkop minul míč a střelec vítězného gólu Husin měl cestu k brance odkrytou. Ukrajincům stačí ve zbývajících třech zápasech s Gruzií, Tureckem a Albánií získat tři body.

První účast na velkém turnaji je pro Ševčenka a spol. blízko. "Na 99,9 procent jsme v Německu," prohlásil kouč Oleg Blochin. Dodal, že nikdy neviděl své hráče tak nervózní jako ve středu. Ukrajina je konečně blízko naplnění prognóz odborníků, kteří už ji několikrát pasovali na účast na vrcholné akci. Řecko se nyní s Tureckem popere o druhé místo, na něž ztrácí jeden bod.

Španělé si ještě víc zkomplikovali svou situaci

Španělé si ještě víc zkomplikovali svou situaci. S Bosnou opět jen remizovali, tentokrát však byli za bod radši než na podzim v Zenici. Remízu zachránili až v sedmé minutě nastavení. Jejich útok znovu vyhořel, spásu přinesl stoper Marchena, který je ve Valencii doma. Hostům z Bosny stačil na gól jediný útok za zápas.

Cestu za vyrovnáním soupeři dost usnadnili. Nejdřív se v 88. minutě nechal vyloučit Halilovič, který dostal za filmování druhou žlutou kartu, těsně před vyrovnávacím gólem viděl červenou kartu za ruku Bešlija. Trenér Luis Aragoňes sice pochválil svůj tým za neutuchající bojovnost, ale znovu mu vytkl špatný výkon v útoku. "Před brankou jsme byli příliš bojácní. Hra se mi vůbec nelíbila, byla velmi neurovnaná," stěžoval si.

Irové se odrazili před Švýcarsko

Jeho týmu nepomohlo ani to, když se v 35. minutě zranil Torres a místo něj přišel Luque. Spasitel ze sobotního duelu s Litvou tentokrát nebyl vidět. Zato Aragoňes dal konečně šanci Xabi Alonsovi a právě z kopačky vítěze Ligy mistrů přilétl gólový centr.

Španělé vedou před Srbskem a Černou Horou jen o jediný bod, mají o zápas víc a vzhledem k tomu, že jejich pronásledovatel hostí v září doma Litvu, první zřejmě dlouho nezůstanou.

Dalšími nečekanými lídry vedle Polska a Ukrajiny jsou Irové. Ti se výhrou na Faerských ostrovech odrazili před Švýcarsko, Izrael a Francii, která si musí zvykat na život v závětří. Tým ze zeleného ostrova se vyrovnal se ztrátou svého střeleckého rekordmana, zraněného Robbieho Keanea, ale také většiny fanoušků. Těm zabránila přistát v Tórshavnu mlha, jedno letadlo skončilo v Kodani, druhé ve Stavangeru a třetí ani nevzlétlo. Zápas tak stihlo jen několik stovek Irů.

Reklama

  1 : 0 Fiorentina - Plzeň 1 : 0 přestávka Živě
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  0 : 0 West Ham - Leverkusen 0 : 0 2. min Živě
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen