Hlavní obsah

Českému fotbalu chtějí šéfovat Košťál a Hašek

PRAHA

V pátek by mohlo na Smíchově 202 delegátů mimořádné valné hromady Českomoravského fotbalového svazu zvolit nového předsedu. Situace však vypadá na to, že stejně jako v dubnu i tentokrát dojde k patu a stávající výkonný výbor bude žádat o prodloužení mandátu, tedy změnu stanov.

Foto: Sport.cz

Vlastimil Košťál a Ivan Hašek se utkají o křeslo předsedy ČMFS.

Článek

Ivan Hašek má větší podporu na Moravě, Vlastimil Košťál výraznější v Čechách. Obě strany se nechaly slyšet, že neustoupí. Po dvou neúspěšných volbách může dnes opět dojít k dohodovacímu řízení a po něm ke třetí volbě. Znovu ve dvou komorách. Těžko předpokládat, že by došlo k zásahu "vyšší moci" a náhle by byl zvolen nový šéf. Pat by však byl o to nebezpečnější, že by mohlo nastat bezvládí, protože nynější výkonný výbor je nefunkční. Delegáti musí udělat nějaký krok, třeba i zpátky.

Kdo by se měl stát předsedou ČMFS?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Zřejmě by jim nezbylo než změnit stanovy a prodloužit současnému výkonnému výboru mandát nebo zvolit ostatní členy nového výkonného výboru a pověřit místopředsedy, aby si rozdělili kompetence a podle nějakého klíče řídili svaz. Fotbal je natolik specifický, že potřebuje zejména nyní tvrdého šéfa, který se v něm navíc vyzná, nebude s tou či onou stranou kupčit a vykoření z něj vše, co mu škodí. Není v situaci, kdy si může dovolit jen zastřešující osobnost. Kdo by také chtěl zaštiťovat svým jménem to, co se pod názvem ČMFS skrývá, aniž by měl v podstatě možnost s tím něco udělat. Jediným pozitivem českého fotbalu je skvělá reprezentace.

Stanovy asi nezmění

Osud fotbalu má v rukou 129 delegátů české komory a 73 Moravanů. Otázkou je, kolik se jich vůbec dostaví. "Předseda musí být zvolen nadpoloviční většinou v každé z komor, jinak dojde k dohodovacímu řízení," upozornil šéf legislativního oddělení svazu Petr Doležal.

Návrh na třetí komoru, kterou by vytvořilo 32 klubů profesionálního fotbalu, neprošel už při jednáních obou dohodovacích skupin. Češi navrhovali, aby pro volbu předsedy stačila většina ve dvou ze tří komor. Neprošel ani návrh na většinovou volbu, pokud první dvě a dohodovací řízení budou neúspěšné. Cílem pátečního jednání by mělo být, aby jeden z kandidátů získal většinu v obou komorách. Oba věří, že to budou právě oni.

Zvítězí snaha vyřešit agónii, v níž se fotbal nachází, nebo bude pokračovat? Volba jednoho z kandidátů by ji měla vyřešit. Delegáti mají o čem přemýšlet. Z pohledu obou táborů by však vítězství jednoho z kandidátů znamenalo, že v táboře toho poraženého došlo ke "zradě". Je ale i dost zastánců názoru, že by dalším patem fotbal získal čas na hledání nového kandidáta, stojícího nyní zřejmě mimo fotbal.

Odstoupení Mokrého vzbudilo rozpaky

Odstoupení Pavla Mokrého z kandidatury na post předsedy ČMFS vzbudilo na Moravě rozpaky. Mokrého odstoupení a uvedený důvod, že nechce prodlužovat nejistotu, se nelíbí například kandidátovi na funkci místopředsedy, bývalému sudímu Lubomíru Pučkovi. "Tomu vážně nerozumím. Bohužel jsem teď jeho protikandidát na post místopředsedy, takže to nemohu komentovat," konstatoval Puček.

"Netuším, oč jde. Celou dobu byl naším kandidátem na post předsedy a nechápu, proč teď žádného nemáme. Jeho odstoupení dává prostor ke spekulacím," kroutil hlavou předseda představenstva Baníku Ostrava Jakub Kahoun.

Ostatní v pozadí

Volbě dalších členů třináctičlenného výboru už není mylně přikládán takový význam. Moravané volí svého místopředsedu. Jiří Kubíček s Mojmírem Fryčákem slíbili ustoupit Pavlu Mokrému, pro něhož by pak bývalý sudí Lubomír Puček prý nebyl soupeř. Zatím tak učinil faxem jen Kubíček.

V Čechách si to o dalšího místopředsedu rozdají bývalý náměstek ministra školství Ladislav Malý, bývalý internacionál Luboš Kubík a zástupce rozkolísané Prahy Václav Chvála. Podle kuloárů je jasným favoritem Malý.

Třetího místopředsedu dodají profesionální kluby. Soupeři kontroverzního Jaroslava Vacka jsou olomoucký slovní ekvilibrista Jiří Kubíček a Pavel Marek, jenž den před valnou hromadou zval na party zástupce klubů...

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články