Hlavní obsah

Předseda ČMFS opět nezvolen, další pokus do konce září

Ani opakovaná valná hromada Českomoravského fotbalového svazu nového předsedu nezvolila. Vlastimil Košťál si ve třech volebních kolech udržel převahu v české komoře, Ivan Hašek byl stejně úspěšný na Moravě. Výkonnému výboru byl prodloužen mandát do konce září. Do té doby se musí uskutečnit nová valná hromada a o předsedovi rozhodovat znovu.

Foto: Sport.cz

O křeslo předsedy ČMFS bojují Vlastimil Košťál (vpravo) a Ivan Hašek.

Článek

Volba předsedy fotbalového svazu dnes dospěla stejně jako v dubnu až do třetího kola, ale situace byla od začátku stále stejná. Bývalý šéf Sparty Vlastimil Košťál si udržel většinu v české komoře, někdejší reprezentant Ivan Hašek znovu vyhrál u moravských delegátů.

Po více než sedmihodinovém maratonu tak jednání znovu dospělo do patové situace. Delegáti se shodli jen na tom, že výkonnému výboru prodloužili mandát do konce září. Do té doby bude svolána nová valná hromada.

Kdo by se měl stát předsedou ČMFS?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Ve srovnání s dubnovou první valnou hromadou si Hašek výrazně polepšil už v prvním kole. V něm mu hlasy zřejmě odevzdala většina z těch delegátů, kteří minule podporovali Pavla Mokrého. V české komoře dokonce sebral ještě další čtyři hlasy Košťálovi, ale i tak jich měl jen 48 a ke zvolení jich potřeboval 65.

Hašek svůj projev před volbou postavil na volání po očistě po korupční aféře. "V bahně se fotbal hraje špatně," prohlásil bývalý reprezentant a vyzval delegáty, aby vyslyšeli volání po změně. "Současný model řízení je nesprávný a nespravedlivý," řekl Hašek a svůj souboj s Košťálem označil za souboj dvou vizí. Tu svou pojmenoval "Fotbal a byznys", tu soupeřovu "Byznys na účet fotbalu". Delegátům slíbil vyšší objem peněz do fotbalu na všech stupních a vyzval je ke spolupráci na řízení.

Košťál odsoudil volání po změně za každou cenu, k níž podle jeho slov vyzývají Haškovi stoupenci. "Vytvářejí tak dojem, že kdo to nechápe, nemá ve fotbale co pohledávat," řekl Košťál. Naznačil, že Haška řídí nějaká vlivná skupina nebo firma, zatímco on sám kandiduje jen za sebe a nikým ze zákulisí se řídit nedá. Zopakoval své představy o fungování fotbalu a připomněl své manažerské úspěchy.

Haškova podpora vzrostla

Před třetím kolem se sešli zástupci obou komor v dohodovacím řízení, ale na ničem se neshodli. Moravští delegáti pak udělali ještě jeden pokus, když "obětovali" jednoho ze svých uchazečů o křeslo místopředsedy Jiřího Kubíčka. Olomoucký ředitel, považovaný za "šedou eminenci" moravského fotbalu, byl mnoha českým delegátům trnem v oku. Před třetím kolem nabídl svou rezignaci výměnou za to, že česká komora zvolí Haška.

Někteří čeští delegáti to označili za nepřípustné "handlování" s funkcemi. Haškova podpora sice opět mírně vzrostla, ale v české komoře mu stále chybělo 13 hlasů.

Reklama