Hlavní obsah

Předseda neznámý, Hašek i Košťál mluví o úspěchu

PRAHA

Je to tak trochu kocourkov! Český fotbal stále nemá nového předsedu, když ani další mimořádná valná hromada nepřinesla rozuzlení. Oba dva kandidáti na nejvyšší post v českém fotbale Ivan Hašek a Vlastimil Košťál sice ani v jednom ze tří volebních kol neprošli, nicméně oba dva mluví o svém úspěchu...

Článek

"Ve čtyřech přímých soubojích s Ivanem Haškem jsem třikrát vyhrál a jen jednou prohrál. Takže mi to vychází jako 3:1 pro mě a to je docela slušný fotbalový výsledek, ne," glosoval výsledky pátečního hlasování Vlastimil Košťál.

Svým způsobem má pravdu, jenže on tu jedinou prohru zaznamenal právě v tom posledním hlasování, kdy v absolutním součtu hlasů získal o šest hlasů méně než Ivan Hašek. "Nikterak nejsem šťastný, že volba opět dopadla nerozhodně, pro český fotbal je to svým způsobem velký trapas, nicméně to, že jsem v posledním hlasování získal absolutní nadpoloviční většinu hlasů, mě zavazuje do budoucna..."

Hašek nechce zklamat lidi

Ani jeden z kandidátů otevřeně neřekl, že za tři měsíce, kdy se bude konat další mimořádná valná hromada kandidovat nebude, stejně jako, že do volební vřavy opět naskočí. "Musím si to všechno nechat projít hlavou a v nejbližších dnech oznámím své rozhodnutí. Nicméně když si uvědomím, že v několika minutách po oznámení nerozhodné volby, jsem dostal minimálně šedesát esemesek, kde mi lidi psali a prosili mě ať to nevzdám, tak mám pocit, že je nemůžu zklamat," uvedl Hašek.

Jiného názoru je ale například Jiří Kubíček, šéf fotbalové Olomouce a jeden z moravských lídrů. "Já tvrdím, že by se oba dva pánové měli zamyslet nad tím, proč opět neprošli a zvážit svou příští kandidaturu," konstatoval rozhořčeně. Přitom v průběhu jednání mimořádné valné hromady dokonce nabídl svou okamžitou rezignaci na všechny své svazové funkce, v případě, že bude zvolen Ivan Hašek.

Ani tento "ústupek" však nezabral. "Je to handlování z funkcemi," bouřil do sálu manažer prvoligové Mladé Boleslavi Jaromír Šeterle. Ivan Hašek pak celou situaci uvedl na pravou míru. "Když jsem viděl, že v české komoře všichni nasazovali na pana Kubíčka a říkali, že nechtějí, aby on řídil český fotbal, tak jsem ho poprosil, aby to udělal..."

Obst: Já se té funkce nezbavím

V září se tak bude konat další, v pořadí již třetí valná hromada. Fotbalový svaz přitom již nyní za dvě neúspěšné volby utratil přes jeden a půl miliónů. Co by za to bylo dresů a míčů, třeba pro mládež... Ve funkci tak i nadále zůstává stávající výkonný výbor v čele s předsedou JUDr. Janem Obstem, který z toho není ani trochu nadšený.

"Já se té funkce snad nikdy nezbavím," posteskl si bezprostředně poté, co delegáti schválili prodloužení jeho mandátu do září. "Věřil jsem, že tentokrát už nového předsedu zvolíme, bohužel postoje obou komor se ukázaly být natolik nesmiřitelné, že se absolutně nestřetly. Jestli za tři měsíce to dopadne stejně, tak už opravdu budeme vypadat jako blázni. Jestli už tak nevypadáme..."

A co tedy teď bude, jak chutná fotbalové bezvládí? "Nyní musíme vytýčit základní směry a problémy, které bude řešit ještě stávající výkonný výbor a  pak věci, které by měly spadat již do kompetence nově zvoleného vedení svazu," konstatoval generální sekretář ČMFS Petr Fousek. Takže v září nashledanou...

Reklama

  1 : 0 West Ham - Leverkusen 1 : 0 přestávka Živě
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň