Hlavní obsah

Kubíček chtěl handlovat, Češi to rázně odmítli

PRAHA

Bez křiku, viditelných emocí, zato v gradujících zmatcích se odehrávala druhá letošní bitva o vedení fotbalového svazu. Žádné zvyšování slov a naběhlé žíly na čelech aktérů jako při dubnovém jednání. Šiky zastánců obou rivalů Ivana Haška a Vlastimila Košťála byly pevné. Chtělo by se říci až nerozborné, byť ten Košťálův se přece jen začal poněkud drolit.

Článek

Náhlí přeběhlíci jen kosmeticky měnili v Haškův prospěch skóre jednotlivých kol volby, jež se ubírala nezadržitelně k patu. Už druhému. Dokonce i dohodovací řízení, na němž se střetli velcí rivalové Vlastimil Košťál a Jaroslav Vacek na straně Čechů s moravským Jiřím Kubíčkem se podle všeho obešlo bez velkých rozporů.

"Morava pořád ustupuje. Proč by měla i tentokrát," bylo krédo zástupců z východu republiky. "Není to o Čechách či Moravě a ústupcích, ale o tom, abychom zvolili předsedu," namítala česká strana. Zlom v jednání těžko nemohl přijít. "Hašek nemůže uspět, když si do vyjednávacího týmu vezme Kubíčka," hlásal nejeden ze zástupců české komory, která netají ba dokonce dává na odiv alergii na olomouckého šéfa.

Chtěl se vzdát funkcí

Až před třetím kolem nabíraly rozpory obou stran na intenzitě. Kubíček, věhlasný manipulátor a taktik, se marně snažil otevřít nové téma, jež by mohlo ovlivnit volbu. "Chtěli jsme po české straně,a by zástupce vyjednávacích skupin mohli před hromadou na minutu vystoupit," pravil Kubíček s tím, že chtěl otevřít téma svazového rozpočtu. Více neupřesnil.

Záhy couval, ale nechyběl u dalšího manévru. Přímo jej rozpoutal. "Vážení čeští delegáti, pokud bude ve vaší komoře průchozí volba Ivana Haška, okamžitě po ní se vzdám kandidatury na všechny funkce ve výkonném výboru," oznámil delegátům po zhruba pěti hodinách jednání krátce po šestnácté hodině.

Hašek Kubíčkovi poděkoval

"Je to nesmyslný handl, který má ovlivnit volbu. V české komoře je Kubíček stejně neprůchodný na jakoukoli funkci, takže jeho nabídka je k ničemu., Navíc k jednání jsme přece přistupovali s tím, že k handlování se nepřistoupí," oponoval okamžitě Jaromír Šeterle, mladoboleslavský činovník coby člen Košťálova vyjednávacího týmu. Vzápětí reagoval sám Hašek. "Z české komory se sedmdesát procent námitek vůči mě týkalo právě Kubíčka, děkuji mu že odstoupil."

Na třetí kolo to stejně velký vliv nemělo. A případné další pokusy o dotažení valné hromady ke kýžené volbě byl natolik zmatený, k ní dojít nemohlo ani omylem. Ve zmatcích nakonec sami Moravané zastavili možnost zvolení svého kandidáta...

Reklama