Hlavní obsah

Delegáti zavedli fotbal znovu do slepé uličky

PRAHA

"Tak nám zase nezvolili předsedu, vážení fanoušci a sponzoři," dovolím si upravit známý citát ze Švejka, do něhož by průběh páteční mimořádné valné hromady padl jako ulitý. Mám obavu, že možná ani Jaroslav Hašek by nevymyslel takové absurdity, jakých jsou schopni fotbaloví funkcionáři. VOLBA PŘEDSEDY ČMFS OČIMA KARLA FELTA

Článek

Buď nevědí, co chtějí, nebo absolutně nepochopili ani jednoho z kandidátů. Pokud svoje hlasování schovávají za jakousi pseudojednotu a odpor k jednomu z kandidátů, pak nemají nejen na valné hromadě, ale ani ve funkcích, od klubů, přes okresy, kraje až po vedení fotbalu, co dělat.

I když cíle Ivana Haška i Vlastimila Košťála jsou v podstatě shodné, ale vedou k nim jiné cesty, nebylo nic snazšího než si vybrat tu, která mně nebo těm, kteří mi dali mandát, vyhovuje. Program obou znají už několik měsíců.

Udělat z Haška a Košťála jednoho člověka, měli bychom možná nejlepšího fotbalového předsedu na světě, ale to je stejně bláhové, jako dát funkci předsedy automaticky největšímu Čechovi, vítězi SuperStar nebo orangutanovi z pražské zoo, což jsou návrhy, které zazněly v pátek v zoufalých kuloárech. Pravdou je, že horší než nyní by to v českém fotbale nebylo.

Moravské blafování

Moravané, řízení otevřeně i skrytě olomouckým manažerem Jiřím Kubíčkem, dokonale obnažili svoji "státotvornost", jak jejich přístup nazval Ivan Hašek. Už v pátek Právo psalo, že Hašek na spojenectví s Kubíčkem může doplatit nezvolením. Stalo se.

Hašek to slyšel na vlastní uši při jednání s českou komorou, když mu jasně řekla, že s Kubíčkem v zádech neprojde. Bohužel pro něho to pochopil pozdě, někdy vidí věci moc černobíle. Přibylo mu sice několik hlasů, ale on ani jeho přívrženci toho nedokázali využít. Nevěděl, co se vzniklou situací. Ve fotbalové diplomacii a taktice zatím neumí chodit.

Sám pak podlehl klamu, že Morava udělala obrovský ústupek, když nepostavila svého kandidáta a rozhodla se pro něho. To si Moravané opravdu myslí, že v Čechách jsou všichni slepí a hluší? Kandidáta nepostavili, protože nemají žádného, který by byl schopen vést Českou fotbalovou asociaci, případně Fotbalový svaz České republiky, jak je v zahraničí překládán nesmyslný název Českomoravský fotbalový svaz a k němuž bychom konečně měli dojít i u nás.

Nepochopili také, že volba předsedy není o nich ani o české komoře, ale o společném svazu a fotbalu. Zřejmě na to zapomněl i Hašek, ač tuto tezi sám hlásal. Zoufalý krok Kubíčka, který vystoupil s tím, že se vzdá všech tří kandidatur, když odstoupí Košťál, Češi logicky odmítli. Nevěří mu. On sám dobře ví, že jako zástupce klubů I. a II. ligy neměl šanci projít. Může to příště zkusit jako místopředseda za Moravu, jenže z tohoto postu cuknul ve prospěch Pavla Mokrého. Když přišel v závěru návrh, který mohl Haška přece jenom dostat na Strahov, zabili ho Moravané dřív, než jim došlo, o co jde, a ani se nepokusili ho prosadit.

Změna stanov nutná

Pátek znovu deklaroval, že podstatná část delegátů nechce jakoukoliv změnu v našem fotbale. Po obrovských zmatcích prodloužili agónii dosavadního, zcela nefunkčního výkonného výboru a termín třetího pokusu o volbu předsedy či opětovné potvrzení vlastní neschopnosti cokoliv udělat pro fotbal nasměrovali na dobu krátce před kvalifikačním utkáním s Nizozemskem. To už je pokus o vraždu českého fotbalu. Zřejmě chtějí zasáhnout svým hašteřením i to nejcennější, co mu ještě zbylo - reprezentaci.

Pátek také jasně ukázal nutnost úpravy stanov. A to buď ustavením třetí komory profesionálních klubů, a pak by rozhodla většina ve dvou komorách, nebo zakotvením článku, podle něhož po dvou či třech neúspěšných volbách rozhodne v další prostá většina. V každém případě by měli sponzoři a majitelé klubů dát delegátům jasně najevo, že třetí pat pro ně bude znamenat ekonomickou smrt.

V září zřejmě bude nutné delegáty zavřít v jedné místnosti o vodě a chlebu a nepustit je, dokud se nedohodnou. Anebo volit předsedu fotbalovým referendem napříč fotbalovým hnutím, ale to už by bylo úplné zoufalství, protože ani šéfové největších klubů kolikrát nevědí, jestli jsou nebo nejsou členy ČMFS, co za chaos potom musí být dole...

Reklama