Hlavní obsah

Zlatý míč ČR má čtyři vážné kandidáty

Karel FeltPrávo

Už toto úterý budeme znát výsledky devátého ročníku odborné novinářské ankety o nejlepšího českého fotbalistu - Zlatý míč ČR. Uzávěrka byla po posledním jarním vystoupení reprezentace, na čemž mohli vydělat zejména kanonýr Jan Koller a fotbalový stratég Tomáš Rosický. Po podzimu vedl gólman Petr Čech, ale pořadí bude podle odhadu velmi vyrovnané.

Foto: www.petr-cech.cz

Petr Čech patří mezi hlavní favority ankety.

Článek

Anketní lístky obdrželo přes sto fotbalových novinářů. Každý vybíral 11 hráčů a dělil mezi ně body od 15 po 1. Výsledky podzimu a jara se sčítají. Vyhlašuje se i nejlepší trenér, brankář, objev roku a červená karta. Také výsledky těchto anket budou oznámeny v úterý. Předání cen nebude v přímém televizním přenosu.

Kdo získá Zlatý míč ČR?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Kdo má největší šance získat prestižní 70 cm vysokou trofej? Petr Čech měl náskok přes devadesát bodů. S Chelsea vyhrál anglický titul, získal Ligový pohár a dostal se až do semifinále Ligy mistrů. Je oporou reprezentace a jako nejlepší gólman se umístil hned v několika anketách. Patří tedy k nejžhavějším favoritům.

Vedle Čecha zažil životní sezónu i Baroš

Pavel Nedvěd vyhrál anketu už pětkrát. V dresu Juventusu opět odehrál kvalitní sezónu, i když zpočátku měl zdravotní problémy. Znovu získal italský titul s Juventusem. Nehraje však za reprezentaci.

To liverpoolský útočník Milan Baroš, vítěz Ligy mistrů, má za sebou z pohledu klubu i reprezentace jednu z nejvydařenějších sezón. Ten by mohl Nedvěda i Čecha přeskočit a zvítězit. Finále s AC Milán rozhodl dvěma góly jeho spoluhráč Vladimír Šmicer, což ho v jarním hlasování jistě posune vysoko, ale na podzim, který převážně promarodil, nezískal ani bod, takže čelo neohrozí.

Kollera mohou posunout góly v reprezentaci

Větší bodovou ztrátu už má Marek Jankulovski, nová posila AC Milán. Sezónu v Udine i reprezentaci měl výbornou, škoda, že mu ji zkrátilo vážné zranění. Za ním je s více než dvousetbodovou ztrátou Karel Poborský. Spartu sice dovedl k titulu, vysoký standard odehrál i v národním dresu, ale letošní jaro patřilo spíš k jeho slabším.

Do nejžhavější sedmičky kandidátů patří i obě hvězdy Dortmundu, které však na podzim jen blikaly, takže po podzimu mají na přední příčky větší ztrátu. Přesto by Jana Kollera mohly reprezentační góly posunout minimálně do první pětky, stejně jako skvělé výkony Tomáše Rosického.

Reklama

Související témata: