Hlavní obsah

Brankáři to mají v anketách těžší, řekl oceněný Čech

PRAHA

Velice poctěn se cítil brankář Petr Čech, který v úterý získal Zlatý míč pro nejlepšího českého fotbalistu uplynulého ročníku. Novinářskou anketu ovládla opora anglické Chelsea s náskokem více než pěti set bodů před pětinásobným vítězem Pavlem Nedvědem. Čech je vůbec prvním gólmanem, který v devítileté historii ankety zvítězil.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

"Je to obrovský úspěch, protože sezona se v klubu i v reprezentaci podařila řadě hráčů. Navíc brankáři to mají v podobných anketách těžší," řekl Čech v telefonickém rozhovoru novinářům. "Například Juventus vyhrál italskou ligu a Pavel Nedvěd podával skvělé výkony. Vážím si toho také o to více, že je to pro mě první individuální ocenění na území České republiky. Ocenění takového rázu jsem ještě nedostal, na nejlepšího hráče anglické ligy jsem nedosáhl," prohlásil.

Přitom se Čech letos dočkal řady dalších úspěchů. Při své premiérové sezoně v Anglii dosáhl na první ligový titul a k vítězství v Premier League přidal i triumf v Ligovém poháru. Třiadvacetiletá jednička české reprezentace byla vyhlášena i nejlepším gólmanem anglické nejvyšší soutěže a Čechovo jméno se objevilo také v nejlepší jedenáctce ligy, Ligy mistrů i v celé Evropě. V ligovém ročníku prolomil rekordy v neprůstřelnosti.

V anketách bodují spíše ofenzivní hráči

"V anketách bodují spíše ofenzivní hráči, protože jsou daleko více vidět. Dávají hodně gólů," uvedl Čech. V hlasování zástupců fotbalové sekce Klubu sportovních novinářů ovládl podzimní i jarní část. Téměř patnáctikilový Zlatý míč převezme během sobotního exhibičního vystoupení se spoluhráči z Chelsea v Praze. Pro trofej má místo v domácí improvizované Síni slávy. "Mám ji v Anglii ve svém domě. Všechna ocenění tam mám vystavená, abych si při pohledu na ně mohl vybavit zajímavé zápasy a krásné okamžiky sezony," řekl.

Talentovaný brankář, který učinil velký krok v kariéře loni přestupem z Rennes do anglického velkoklubu, by ve velké české konkurenci volil za nejlepšího hráče sezony Nedvěda. "Je to hodně těžké z takových fotbalistů vybrat jednoho. Ale Pavel i přes zdravotní problémy táhl Juventus, proto bych zvolil jeho," uvedl Čech. Za jarní výkony ocenil i duo z Dortmundu Jan Koller a Tomáš Rosický. "Byl to diametrální rozdíl oproti podzimu, jaro se Dortmundu povedlo."

Útočníka Liverpoolu Milana Baroše, třetího v pořadí, Čech rovněž vyzdvihl. "Milanovi se podařil především podzim, potom s ním trenér Benítez trošku šachoval. Navíc s Vláďou Šmicrem vyhráli Ligu mistrů a to je skvělé nejen pro ně, ale i pro celý český fotbal," mínil odchovanec plzeňského fotbalu. Právě Liverpool vyřadil Chelsea v semifinále prestižní klubové soutěže.

Čech se věnuje studiu v Plzni

V současné době se Čech doma v Plzni věnoval studiu, aby mohl na podzim opožděně zakončit sportovní gymnázium maturitou. "Dělal jsem zkoušku z matematiky a dostal jsem dvojku," řekl Čech, jenž studijními povinnosti omlouval i svou absenci na dnešní tiskové konferenci v Praze. "K tomu, abych byl připuštěn k maturitě mi chybí ještě jedno dozkoušení z němčiny."

O víkendu se opět bude věnovat svým profesionálním aktivitám. Na akci nazvané "Petr Čech a přátelé" představí v Praze fanouškům spoluhráče Johna Terryho, Franka Lamparda a Eidura Gudjohnsena. "Jsem rád, že je budou moct fanoušci Chelsea v Česku vidět. Doufám, že se jim tady budou líbit a budou se chtít do Prahy někdy vrátit. Program zůstává trošku otevřený, nechám na nich, kam budou chtít jít. Doufám, že vyjde počasí," prohlásil Čech.

Reklama