Hlavní obsah

Gottvald je opět majitelem Drnovic

Fotbalový klub z Drnovic má od pátku nového majitele. Či spíše staronového. Stoprocentní podíl v klubu totiž od švýcarské společnosti Sunstone získal opět podnikatel Jan Gottvald. Prodejní cena nebyla zveřejněna, před sestupem klubu do druhé ligy se ale hovořilo o deseti miliónech korun.

Foto: PRÁVO/Petr Knötig

Jan Gottvald

Článek

Bývalý místopředseda fotbalového svazu, s jehož jménem je spojen postup venkovského klubu z okresní úrovně až do první ligy, se tak znovu pokusí Drnovice zachránit. Klub má ekonomické problémy a zatím marně bojuje o získání profesionální licence. O první ligu už přišel, přestože v tabulce obsadil osmé místo. A když do úterý nesplní podmínky pro účast v druhé lize, propadne se až do MSFL.

Pokud Drnovice nezískají profesionální statut, budou jejich hráči k mání za zlomek skutečné ceny. Stejný osud klub stihl už v roce 2002, kdy byl na něj kvůli mnohamilionovým dluhům uvalen konkurz a také sestoupil do MSFL. Za dva roky, tedy za nejkratší možnou dobu, však byl zpátky mezi elitou.

Švýcarská společnost Sunstone koupila klub loni v srpnu, ale její záměr nevyšel. "Nepodařilo se nám najít další partnery, kteří by chtěli v tomto regionu investovat," vysvětlil důvod odchodu zástupce firmy Petr Urbánek. O prodeji klubu rodině Gottvaldových firma jednala už delší dobu, ale dohoda vznikla až za pět minut dvanáct. Možná dokonce pár minut po dvanácté, protože Drnovice už přišly o účast v první lize a stále ještě nemají profesionální licenci.

"Ligu nemůže utáhnout jedna firma. Doufám, že to Honza Gottvald pochopí," vzkázal Urbánek staronovému majiteli, který zůstal prezidentem klubu i v době, kdy ho nevlastnil. Teď začne znovu bojovat o získání licence.

Trenér Mazura zůstane

Gottvald vůbec nepochybuje, že se to povede. "Důležité je, že jsme zachránili alespoň druhou ligu a v soutěži bychom chtěli hrát důstojnou roli," řekl. Akcie koupil společně se svým synem Robertem a nechce specifikovat, kdo má jaký podíl. Dodal však, že chce co nejdříve získat spolehlivého obchodního partnera.

"Musíme se v budoucnu vyvarovat toho, abychom se dostali do stejných potíží jako v letošní sezóně," řekl Gottvald. Na jaře musel sehnat chybějících devět miliónů korun, aby klub vůbec mohl fungovat. Teplicím a Slovácku Drnovice dluží více než 1,5 miliónu korun a hrozí jim odpočet bodů. Na pokrytí druholigového rozpočtu potřebují podle odhadů minimálně dvacet miliónů.

Gottvald si uvědomuje, že pád do druhé ligy poznamená hráčský kádr. Už se prý smířil s tím, že odejdou Holub a Slovák Onofrej, o něž se zajímá několik prvoligových klubů. "Určitě nějací hráči odejdou, ale zase jiní přijdou. Důležité je, že zůstává trenér Mazura, jenž už několikrát v kritických chvílích fotbal v Drnovicích podržel," uzavřel Gottvald.

Reklama

Související témata: