Hlavní obsah

Horvátha držel v Kóbe nad vodou Řehák

Těžké chvíle má za sebou fotbalista japonského Visselu Kóbe Pavel Horváth. Když do klubu přišel koncem dubna brazilský kouč Leao, českého záložníka, který byl do té doby miláčkem fanoušků, prakticky ze dne na den odstavil.

Foto: REUTERS

Pavel Horváth ještě jako kapitán Teplic.

Článek

Jak říká třicetiletý bývalý reprezentant, nebýt krajana Pavla Řeháka, jenž ho v těžkých chvílích držel nad vodou, asi by v něm bouchly saze. "Byl jsem z toho hodně špatný. Cítil jsem bezmoc," tvrdí Horváth.

Leao v podstatě poslal k ledu i Řeháka, protože si přivedl dva nové asistenty. "Jeden z nich byl jeho synovec, druhý trenér brankářů. Já dostal nabídku na vybudování mládežnického centra a hodně jsem ji zvažoval," přiznává Řehák, jenž byl ve středu jmenován novým hlavním koučem Visselu. Místo odvolaného Leaa.

"Jednal se mnou jako se šestnáctiletým frackem. Když k týmu přišel, měl jsem chřipku. Pak už jsem byl v pořádku, ale on mě z ničeho nic odstavil na vedlejší kolej. Přitom jsem si nebyl vědom, že bych něco šidil. Tři zápasy za sebou se prohrály, ale on žádné změny v sestavě neudělal. Bylo jasné, že preferuje Brazilce a ještě další chce přivést," vypráví bývalý hráč Teplic.

Brazilský trenér Kóbe vůbec nepomohl, jeho angažování se ukázalo zcestným. "Z devíti zápasů jedno vítězství, k tomu jedna remíza a zbytek jsme prohráli. Posledních pět utkání nedalo mužstvo gól," rekapituluje Řehák. "S tím brazilským blbcem to byl akorát promarněný čas," nebere si servítky Horváth. "Praktikoval fotbal, který se hrál před deseti lety. Každý den jsme měli dvouhodinový trénink bez nějaké koncepce. Zatnul jsem zuby a snažil jsem se být zticha, i když jsem k nějakému vybouchnutí neměl daleko."

Záložník se zkušenostmi ze Sportingu Lisabon či Galatasaray Istanbul se snažil naplno trénovat. Pod brazilským koučem však odehrál jen jeden celý zápas. Dokonce se začalo mluvit o tom, že ho klub dá na hostování. "Já odejít nechtěl. S rodinou se nám tady líbí a bylo by těžké začít někde znovu," tvrdí Horváth.

Vyhazov Leaa a následné angažování Řeháka pro něj bylo spásou. "Přivítal jsem to s otevřenou náručí," vypálí bez váhání. Český trenér hned oznámil, že s krajanem počítá do základní sestavy. "Jsem rád, že má to těžké období za sebou a ustál ho. Pavel hrát musí, zase mužstvo potáhne," je přesvědčen Řehák.

Oba čeští vyslanci v Kóbe věří, že momentálně poslední tým J-ligy se v soutěži zachrání. "Musím na hráče působit spíš jako psycholog, abych jim zvedl náladu. Chci dělat tréninky trochu zábavnější formou. Znám jejich schopnosti a vím, že záchrana v jejich silách je," míní Řehák. Japonská liga má nyní přestávku, nejbližší zápas čeká Vissel 2.července. "Snad nám ta pauza prospěje," doufá český trenér.

S tím souhlasí i Horváth. "Jsme sice poslední, ale ztráty jsou minimální," naráží na nízký bodový zisk dalších týmů. "Do konce ligy zbývá ještě nějakých dvacet zápasů a je spousta času s tím něco udělat. Chtěl bych svými výkony ulehčit Pavlovi pozici. Moc mu přeju, aby měl jako trenér úspěch, a hlavně pomohl klubu. Určitě máme na lepší umístění. Doufám, že jsem tady neřekl poslední slovo a ještě něco za Vissel odehraju," dodává český záložník.

Reklama