Hlavní obsah

Německo a Argentina jsou v semifinále Poháru FIFA

Fotbalisté Německa v sobotu porazili ve svém druhém zápase na Poháru FIFA Tunisko 3:0 a jako první si zajistili postup do semifinále. S africkými šampióny ale neměl tým hostitelské země ve skupině A snadnou práci, gólově se Němci dokázali prosadit až v závěru utkání.

Článek

Mírnou převahu měli svěřenci Jürgena Klinsmanna od začátku a především v úvodní dvacetiminutovce soupeře tlačili. První velkou šanci Asamoaha ale zlikvidoval brankář Búmnidžíl, který nezaváhal ani později při střele Friedricha. Příležitosti si pak vypracovali i Tunisané, Lehman byl ale vždy na místě.

Skóre otevřel v 74. minutě z penalty Michael Ballack, jehož v pokutovém území stáhl k zemi Visam Abdí. O šest minut později pojistil vedení Bastian Schweinsteiger, který vnikl do vápna a z ostrého úhlu prostřelil tuniského brankáře. Skóre pak dvě minuty před koncem hrací doby pečetil Mike Hanke, jenž se prosadil jen několik desítek sekund po svém příchodu na hřiště.

"Hráli jsme disciplinovaně a trpělivě. Na začátku jsme neproměnili několik šancí, ale snažili jsme se udržet vysoké tempo. Na konci už jsme byli trochu unavení," uvedl německý kapitán Ballack.

Výsledek:
Skupina A:
Německo - Tunisko 3:0 (0:0)
Branky: 74. Ballack z pen., 80. Schweinsteiger, 88. Hanke. Rozhodčí: Prendergast (Jam.). Diváci: 44.377.
Německo: Lehmann - Friedrich, Mertesacker, Huth, Hitzlsperger (68. Schneider) - Deisler, Frings, Schweinsteiger - Ballack - Asamoah (62. Kuranyi), Podolski (87. Hanke). Trenér: Klinsmann.
Tunisko: Búmnidžíl - Trábilsí, Džajdí, Abdí, Clayton - Mnárí, Naftí, Šidlí - Ghuzbaní (59. Namúší) - Santos, Džazirí (83. bin Saada). Trenér: Lemerre.

V semifinále i Argentinci

Po Německu postoupila do semifinále i Argentina, která zdolala Austrálii 4:2.

Jihoameričané vedli nad Austrálií už 3:0, pak ale museli bránit těsné vedení a až v závěru jim definitivně pojistil tříbodový zisk za vítězství 4:2 Luciano Figueroa. Ten v utkání vstřelil tři branky, dvakrát byl úspěšný John Aloisi.

Australané tak i podruhé v soutěži inkasovali čtyři góly a trenér Frank Farina se na obránce hodně zlobil. "Velmi mě zklamalo, jak snadné góly tady dostáváme," řekl.

Argentinci duelu od začátku dominovali a lepší kombinace jim také záhy vynesla vedení: po sérii přesných přihrávek se ve 12. minutě poprvé prosadil útočník Figueroa ze španělského Villarrealu. Druhý gól přidal Riquelme z penalty, proti níž Australané vehementně protestovali a snažili se rozhodčího přesvědčit, že pronikající Saviola upadl sám.

Další tvrdá Figueroova střela skončila v síti krátce po přestávce, pak ale Argentinci značně zvolnili tempo. Singapurský sudí odpískal po faulu na Aloisiho pokutový kop i na druhé straně a sám postižený ho proměnil, načež využil i nedorozumění v soupeřově defenzivě a zblízka snížil na 2:3. Z pěti australských gólů na turnaji dal hráč španělské Pamplony čtyři.

Argentinci pak hlídali těsný náskok, ale zároveň vyráželi nebezpečně vpřed. Čtvrtý gól přidal v 89. minutě opět Figueroa, který si naběhl na trestný kop a zblízka nedal Schwarzerovi šanci. "Ale nebylo to snadné vítězství, Australané byli dost nebezpeční," řekl autor hattricku.

Skupina A:
Argentina - Austrálie 4:2 (2:0)
Branky: 12., 53. a 89. Figueroa, 32. Riquelme z pen. - 61. z pen. a 70. Aloisi. Rozhodčí: Maidin (Sing.). Diváci: 25.618.
Argentina: Lux - Samuel, Coloccini (86. Rodriguez), Heinze - Santana (66. Cambiasso), Bernardi, Zanetti, Sorin - Riquelme, Saviola (73. Aimar), Figueroa. Trenér: Pekerman.
Austrálie: Schwarzer - Muscat (46. Viduka), Moore, Vidmar, Neill - Milicevic (56. McKain) - Emerton, Skoko (74. Culina), Cahill, Chipperfield - Aloisi. Trenér: Farina.
Tabulka:
1. Německo22007:36
2. Argentina22006:36
3. Austrálie20025:80
4. Tunisko20021:50

Reklama

Související témata: