Hlavní obsah

Německé fotbalistky znovu vyhrály mistrovství Evropy

Německé fotbalistky získaly pošesté v historii titul mistryň Evropy. V Blackburnu v neděli ve finále porazily Norsko 3:1 a šampionát vyhrály počtvrté za sebou, čímž se po devíti letech stylově rozloučily s odcházející trenérkou Tinou Theuneovou-Meyerovou. Kontinentu Němky nepřetržitě vládnou už od roku 1995, navíc jsou úřadujícími mistryněmi světa.

Článek

Norky sice začaly lépe a už v druhé minutě trefila Rönningová tyč, ale Němky postupně převzaly iniciativu a po dvaceti minutách dvakrát rychle po sobě udeřily. Nejprve hlavička Mittagové doskákala mezi norskými hráčkami až do sítě a už tři minuty nato vedl německý tým o dva góly. Lingorová si naběhla za obranu a přesný pas Carlsonové ze středového kruhu prodloužila na hranici šestnáctky přes vyběhnuvší brankářku Nordbyovou do sítě.

Pak se nad stadionem spustil déšť a mokrého trávníku využily seveřanky ke snížení. Před poločasem se prosadila Mellgrenová po přesné kolmici Frantzenové, po další akci ale zastavil norskou radost z bleskového vyrovnání odpískaný ofsajd.

Po čtvrthodině druhé půle udeřila nejlepší hráčka světa loňského roku Prinzová. Její střelu tečovala norská kapitánka Stangelandová do protipohybu gólmanky a Němky znovu vedly o dvě branky. Na druhé straně ve zbytku času vyřešila všechny norské možnosti brankářka Rottenbergová.

Už od roku 1987 si tak na mistrovství Evropy nevěšel zlaté medaile na krk nikdo jiný než Němky nebo Norky. Dnes se ve finále ME potkaly potřetí v historii a skandinávský celek zase podlehl. V předchozích letech prohrál 1:4 a také 1:3 jako dnes. Na letošním turnaji se už Němky s Norskem potkaly v úvodním zápase ve skupině, v níž zvítězily 1:0.

Finálový duel řídila slovenská sudí Alexandra Ihringová, čtvrtou rozhodčí byla Dagmar Damková.

Výsledek - finále:
Německo - Norsko 3:1 (2:1)
Branky: 21. Mittagová, 24. Lingorová, 63. Prinzová - 41. Mellgrenová. Rozhodčí: Ihringová (SR). Bez ŽK. Diváci: 21.105.
Sestavy:
Německo: Rottenbergová - Garefrekesová, Hingstová, Jonesová, Minnertová - Carlsonová (81. Güntherová), Gringsová (69. Smiseková), Lingorová, Pohlersová - Mittagová (59. Wimberská), Prinzová.
Norsko: Nordbyová - Paulsenová, Christensenová, Stangelandová, Folstadová - Gulbrandsenová, Stenslandová, Rönningová (83. Knutsenová) - Mellgrenová, Klavenessová (87. Blystadová-Bjerkeová), Frantzenová (59. Herlovsenová).

Reklama