Hlavní obsah

Podle Hoyzera korupce ve fotbale nejspíš bují v celé Evropě

PRAHA

Podle bývalého rozhodčího Roberta Hoyzera, který se stal hlavní postavou korupční aféry v německém fotbale, jsou možná úplatky rozšířené po celé Evropě. Usuzuje tak na základě svých zkušeností během spolupráce s chorvatskou sázkařskou mafií, k níž se přiznal a za niž dostal od německého svazu doživotní zákaz působení v roli arbitra.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

"Vzhledem k času, který jsem v této branži strávil, a s ohledem na kontakty, které jsem získal, se domnívám, že se to neděje jenom v Německu. Může to být v celé Evropě," prohlásil v rozhovoru pro španělský sportovní deník As.

Hlavní problém podle něj spočívá v neprůhlednosti světa kurzových sázek. "Skandálům by bylo těžké zabránit, i kdyby byly sázkové kanceláře kontrolované státem. Ani to by korupci neodstranilo," míní.

Berlínská prokuratura v souvislosti s korupčním skandálem, který Hoyzer svým přiznáním odstartoval, vyšetřuje pětadvacet osob včetně tří dalších rozhodčích a čtrnácti fotbalistů. Hoyzer nyní se stáními úřady spolupracuje a je připraven přijmout trest i u civilního soudu. "Můj problém byl, že jsem slepě přijímal snadno vydělané peníze. Je mi líto, co jsem udělal, a už to nikdy neudělám. Dostal jsem lekci," prohlásil.

Hoyzer na úplatcích za ovlivňování zápasů vydělal celkem 67.000 eur, ale v celé organizaci byl jen pěšákem. "Já jsem nezbohatl, miliony si vydělali jiní. Je snadné vidět, kdo tahal za provázky a kdo byl jen loutka. Já jsem ty obchody neřídil," dodal.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň