Hlavní obsah

V Čechách stále ubývá fotbalových kanonýrů

PRAHA

Tomáš Jun se stal na jaře králem ligových střelců se čtrnácti brankami. Z pohledu fotbalové Evropy bída, i když velké soutěže mají více účastníků, a tudíž i více kol. Jen další tři borci se dostali přes deset branek. Z toho plyne, že v Česku ubývá kvalitních fotbalových kanonýrů. Pravda však je, že tři elitní střílejí branky v zahraničí.

Foto: AC Sparta

Sparťanský útočník Tomáš Jun

Článek

Jan Koller za Dortmund, Vratislav Lokvenc v Bochumi, loňský domácí král střelců Marek Heinz se však v Mönchengladbachu neprosadil. Venku jsou i výborní střelci jako Baroš, Svěrkoš, Šmicer.

Za hranici pro špičkového evropského či světového kanonýra se považuje 20 gólů. V cizině běžná věc, u nás se to naposledy podařilo Vratislavu Lokvencovi v sezóně 1999-2000. Tuto metu překonal dvakrát na začátku nového tisíciletí i Jan Koller v belgické lize.

Stále dokonalejší obranné systémy eliminují palebnou sílu střelců. Přesto překonání dvacetigólové hranice není až takovou vzácností. Pokořit ji však dokážou skutečně jen největší esa jako Uruguayec Forlán v dresu Villarealu (25), Francouz Henry z Arsenalu 25, kteří se dělí o Zlatou kopačku nejlepšího střelce evropských ligových soutěží.

Čeští kanonýři nemají šanci

O jeden gól méně vstřelili Kamerunec Eto'o za Barcelonu, Slovák Mintál za Norimberk a Ital Luccarelli za Livorno. Turek Tekke dal za Trabzonspor dokonce 31 gólů, ale turecká liga nemá takovou hodnotu, a tudíž má nižší koeficient podobně jako nizozemská, v níž Kuijt z Feyenoordu nastřílel 29 branek.

Z pohledu nastřílených gólů nemají ani nejlepší čeští kanonýři šanci se v boji o Zlatou kopačku umístit. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let však skončil Václav Daněk, tehdy kanonýr Innsbrucku, třetí s 29 góly. Zajímavé je, že král reprezentačních střelců s 39 trefami Jan Koller se ani se svými více než dvacetibrankovými příděly v Belgii nikdy mezi nejlepší nedostal. V české nejvyšší soutěži za dva roky ve Spartě nasbíral jen pět ligových gólů, tehdy asi nikoho nenapadlo, že se dvoumetrový obr stane jedním z nejobávanějších evropských útočníků.

Nejlepším střelcem v historii českého fotbalu je Josef Bican

Nejlepším střelcem v historii českého fotbalu je Josef Bican, který má na kontě devět titulů krále ligových kanonýrů. V nejvyšší soutěži, i v období druhé světové války, nastřílel celkem 447 gólů. Drží také absolutní rekord ze sezóny 1943-1944 s 57 brankami. Tehdy se hrálo jiným systémem, na pět útočníků, takže takový počet gólů je dnes mnohdy snem pro celé mužstvo, natož pro jednoho střelce.

Od sezóny 1993-1994 se hraje samostatná česká nejvyšší soutěž. V ní je králem bývalý kanonýr Sparty, Příbrami a Plzně, který se do ligy vrací v barvách nováčka z Mostu -Horst Siegl. Nastřílel v ní celkem 123 gólů. Čtyřikrát se stal v tomto období králem střelců. V letech 1996 až 1999 dokonce třikrát za sebou. Jen v sezóně 1993-1994 dosáhl hranice dvaceti gólů, v sezóně 1997-1998 mu stačilo dosavadní minimum pro krále ligových kanonýrů - 13 branek.

Reklama