Hlavní obsah

Trenér Brazilců řadí mezi favority MS i české fotbalisty

Kouč brazilských fotbalistů Carlos Albert Parreira považuje svůj tým po středečním triumfu na Poháru FIFA za hlavního favorita světového šampionátu, který začne v Německu za necelý rok. Zároveň uklidnil české fanoušky: podle něj se Brücknerův tým nejenže na šampionát dostane, ale bude patřit mezi jeho velké favority.

Článek

"Absolutním favoritem jsme my. Ale báječní budou i domácí Němci, věřím i Holandsku a také Česká republika bude mít silný tým," citovala Parreiru agentura Reuters. Dále brazilský kouč jmenoval Anglii a Portugalsko; ani jeden celek se stejně jako jeho tým ještě na závěrečný turnaj neprobojoval.

Parreira by nyní mohl být spokojený. Jeho tým ve středečním finále Poháru FIFA převálcoval Argentinu takovým stylem, že jej odborníci pozlatili už rok před světovým šampionátem. Jenže Parreiru z výkonů "kanárků" bolí hlava. Až se totiž vrátí do týmu Ronaldo, který turnaj vynechal, nebude vědět, koho z útočníků má posadit na lavičku.

"Ale je to dobrý problém. Pro Brazílii je skvělé, že má tolik talentovaných útočníků," řekl. Dodal, že tolik výborných hráčů nemá zřejmě žádná země na světě. Jenže jako kouč má před sebou hádanku, která možná nemá v tuto chvíli řešení.

Adriano možná zabere místo Ronaldovi

Vynechat téměř nedotknutelného Ronalda? Nebo Ronaldinha, ztělesnění brazilské hravosti, který ve středu převzal jako kapitán trofej pro vítěze? Či posadit Robinha, za nějž Real Madrid nabízí Santosu údajně 30 miliónů eur? Kritici by nejraději s Černým Petrem viděli hřmotného Adriana. Ale ten je znovu přesvědčil o své nepostradatelnosti. Dvěma góly rozhodl semifinále s Německem i finále a byl vyhlášen nejlepším hráčem turnaje.

"Zlepšuje se krůček pro krůčku. Na mistrovství Jižní Ameriky byl nejlepším střelcem a tady také. Ukázal, že je hráčem pro velké turnaje," uvedl Parreira, který je velkým fanouškem kanonýra Interu Milán. Byl to on, kdo jej před třemi lety před zápasem s Čínou poprvé povolal do národního týmu. Tehdy jeho rozhodnutí vyvolalo překvapivé a odmítavé reakce. "Měl spoustu kritiků. Ale my stáli za ním a on nám to vrátil. Když ho opravdu potřebujete, objeví se," podotkl kouč.

Adriano v dresu Interu nasázel v sezóně 28 branek, třebaže tři týdny marodil s kolenem. V Německu se symbolicky proháněl po hřišti v dresu s devítkou na zádech, který obvykle v národním týmu nosí Ronaldo. Teprve třiadvacetiletý kanonýr, který byl v obou vyřazovacích duelech vyhlášen hráčem zápasu, se nijak netají tím, že má zálusk právě na Ronaldovo místo.

A útočník Realu Madrid znejistěl. "Kouč mi sice řekl, že mám místo jisté, ale tomu já nevěřím. Jakmile nebudu dávat v reprezentaci góly, nebude mě zvát," odtušil Ronaldo.

Argentinci už nemají nad Brazílií navrch

Podle pozorovatelů se měla ve středu ve Frankfurtu odbýt generálka na finále světového šampionátu. Argentina v ní ale úplně vyhořela. Agentura AP poznamenala, že její obrana byla tak děravá jako střecha nad stadionem. Ta nevydržela příval deště a na trávník propouštěla vodu, jako kdyby tam vůbec nebyla.

"Je to hodně bolestivé," pronesl argentinský kouč José Pekerman. Jeho tým ztratil výsadní postavení jediného brazilského soupeře, s nímž měli "kanárci" zápornou bilanci. Teď je to podle údajů FIFA na výhry 34:34. "Věřím tomu, že někdy zápas řídí osud. Nebyli jsme tak špatní, jak to vypadá podle skóre," hájil se trenér poražených.

Reklama

Související témata: