Hlavní obsah

Míl chce dostat český fotbal na vyšší úroveň

PRAHA

Stát se spojovacím článkem znesvářených skupin uvnitř českého fotbalu. Takový cíl si dal při své kandidatuře na předsedu Českomoravského fotbalového svazu sedmačtyřicetiletý Jaroslav Míl. Úspěšný manažer ze světa byznysu oznámil, že hodlá český fotbal vyvést ze současné krize a vrátit mu důvěryhodnost.

Foto: ČEZ

Nový kandidát na předsedu ČMFS Jaroslav Míl.

Článek

Ve světě obchodu je Míl dobře známou osobností. Úspěšně vedl energetický gigant ČEZ, nyní působí v čele Svazu průmyslu a dopravy ČR. Jenže teď hodlá vstoupit do neznámé řeky, kterou pro něj dosud představoval svět profesionálního sportu. Pro Míla však svět fotbalu není zase tak neznámý.

Soused Rosického

Na fotbal chodíval pravidelně ještě v době, kdy v Dolíčku bavil tribuny Antonín Panenka. Až později fotbal poznal blíž i z druhé strany, když se stal sousedem rodiny reprezentanta Tomáše Rosického. Sousedství s jedním z nejlepších českých hráčů současnosti časem otevřelo Mílovi i fotbalové zákulisí, ale nejen v profesionální oblasti.

Byl by Míl dobrou volbou pro předsedu ČMFS?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"Poznal jsem rodinu, která naprosto propadla fotbalu a často od Tomášových rodičů slýchával, jak moc důležití byli v jeho kariéře kvalitní trenéři v žákovském věku," připomněl postřehy o základně, bez níž fotbal nemůže být úspěšný.

Právě u mládeže má český fotbal podle jeho soudu nyní unikátní možnost stát se fenoménem, jako v řadě jiných zemí. "V minulosti jsme měli několik úspěšných národních týmů, ale nikdy neměl tak stabilizovanou výkonnost, jako ten nynější. Máme ideální možnost dostat fotbal na vyšší úroveň," soudí Míl.

Rozlišit ekonomickou a sportovní oblast

Mnoho expertů tvrdí, že fotbal už dávno potřebuje schopného manažera, který nebude ovlivněn fotbalovými půtkami. Jsou však i takoví, kteří poukazují na to, že na případu klubových majitelů se často ukázalo, že racionálně uvažující lidé z oblasti obchodu často neunesou tíhu emocí, které fotbal přináší.

Míl o podobných příkladech slyšel a tuší, jak se takoví lidé do problémů dostali. "Ve fotbalu se musí rozlišit ekonomická a sportovní oblast. Potíže nastaly vždy ve chvíli, kdy se lidé z řídící sféry začali plést do fotbalu," domnívá se kandidát.

V minulosti se to prý několikrát stalo i na svazové úrovni, ale ne vždy to byla jen chyba na straně fotbalových činovníků. "Záleží samozřejmě také na tom, jak moc se nechají ovlivňovat trenéři okolními vlivy, tedy hráčskými agenty a podobně. Silná osobnost typu pana Brücknera, v případě hokeje pánů Hlinky a Růžičky, však takovým tlakům dokáže odolat," řekl Míl.

Preferuje efektivní řízení

Odmítá úvahy, že se fotbal nedá řídit současně s dalšími povinnostmi, v jeho případě ve Svazu průmyslu a dopravy. Velkou váhu totiž přikládá kvalitním spolupracovníkům. "Svaz nemůže být organizací jednoho muže. Musí tam být silný tým a není vyloučeno, že v něm mohou být i lidé, kteří ho řídili doposud. Musí se jen najít systém, aby řízení bylo maximálně efektivní," soudí Míl.

Na post předsedy už chtěl kandidovat před červnovou valnou hromadou, ale nakonec tak neučinil. "Byl jsem osloven na poslední chvíli během zahraniční cesty. Dokázal jsem si to představit, jenže po zralé úvaze jsem nechtěl vstupovat do voleb v tak krátkém časovém období. V té době navíc ještě existovala možnost, že si fotbal najde nového předsedu ze svého středu," připomněl Míl situaci před poslední valnou hromadou.

Jenže po červnovém krachu ho oslovili stejní lidé, kteří ho chtěli podpořit již předtím. "A přidali se i další, takže mám pocit, že nyní už má moje kandidatura smysl," vysvětlil.

Musí najít podporu klubů

Hlavní myšlenky, které by fotbalu chtěl vtisknout, ale neopustil. "Chci být spojovacím článkem pro všechny znesvářené strany a hodlám mu vrátit jeho důvěryhodnost," naznačil, jak hodlá oslovit fotbalové delegáty. Pouze s jejich podporou může ohlásit kandidaturu formálně; jeho nominaci musí podpořit stejně jako u dalších kandidátů písemně sedm klubů od divize výše, nebo dva krajské či čtyři okresní fotbalové svazy.

Míl ale věří, že do uzávěrky kandidatur, která byla stanovena na 29. září, všechno včas stihne. Ke zvolení ho sice ještě čeká náročná cesta, ale už nyní fotbal začal měnit jeho život. "Valná hromada se uskuteční v závěru října, kdy jsem měl mít zcela jiné povinnosti. Teď svůj kalendář začínám měnit," uzavřel Míl.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín