Hlavní obsah

Žižkovský útočník Mikolanda je na testech ve West Hamu

LONDÝN/PRAHA

Fotbalista Petr Mikolanda má šanci zahrát si v příští sezóně ve slavné Premier League. Útočník druholigové Viktorie Žižkov a reprezentační jednadvacítky v úterý odjel na dvoutýdenní testy do West Hamu United, který si letos vybojoval po dvou sezónách návrat mezi elitu. Jeho dres obléká i český obránce Tomáš Řepka.

Foto: PRÁVO

Petr Mikolanda.

Článek

"Pro Petra je to obrovská šance. Teď je jen na něm, jak se s tím popere," řekl dnes ČTK hráčův agent Ondřej Chovanec. "Ale všechno je to zatím otevřené, vidím to tak padesát na padesát, protože v mužstvu je veliká konkurence. Kdyby se ale Petr z druhé české ligy dostal do Premier League, byla by to prvotřídní senzace," uvedl Chovanec, který zastupuje i Řepku.

O Mikolandu je zájem

Dvacetiletý Mikolanda nastupoval poslední dvě sezóny za Žižkov, loňský rok hrál jen druhou ligu a nyní podle všeho dres změní. O talentovaného hráče je velký zájem v tuzemsku. Letní přípravu zahájil s Příbramí, pak několik dní strávil v Blšanech a hovořilo se také o zájmu Teplic, Mladé Boleslavi a Slavie Praha, odkud před dvěma lety na Žižkov zamířil.

Nyní Mikolandu chtějí vyzkoušet v londýnském West Hamu; průbojnému útočníkovi by ostrovní fotbal podle všeho mohl sedět. "Kouč Alan Pardew ho velmi dobře zná, Petra několikrát na jaře viděl na vlastní oči. Teď si chce ověřit, jak bude vypadat na tréninku, jak se sžije s prostředím. Petr má celkem dost času na to, aby trenéra přesvědčil," prohlásil Chovanec.

Zatím sedm Čechů v Premier League

Mikolanda stráví v Londýně nejbližší dva týdny. Od pondělí se zapojí do plné přípravy s prvním mužstvem West Hamu. Ve středu pak s týmem odcestuje na herní soustředění do Švédska, kde by měl nastoupit do tří zápasů. Pokud by Mikolanda na testech uspěl, stal by se osmým českým fotbalistou, který v příští sezóně zasáhne do bojů v Premier League.

V mistrovské Chelsea působí gólman Petr Čech se záložníkem Jiřím Jarošíkem, útočník Milan Baroš hraje v Liverpoolu, středopolař Patrik Berger v Aston Ville a gólman Radek Černý v Tottenhamu. Na první sezónu ve Fulhamu se chystá brankář Jaroslav Drobný a v týmu "Kladivářů" bude v nejvyšší anglické soutěži nastupovat Řepka.

Mikolanda zatím v české nejvyšší soutěži odehrál v předloňské sezóně za Viktorii Žižkov 13 zápasů bez vstřeleného gólu. Ve druhé lize nastřílel v uplynulém ročníku 13 branek.

Reklama

Související témata: