Hlavní obsah

Sparťané zlatý klíč z Montafonu nepřivezou, s Thunem prohráli 1:2

PRAHA

Fotbalisté Sparty Praha nepřivezou trofej z prvního ročníku turnaje Zlatý klíč Montafonu, kterého se zúčastnili v rakouském Schrunsu. V dnešním finále podlehli 1:2 švýcarskému týmu FC Thun, účastníkovi druhého předkola Ligy mistrů. Hned po utkání se sparťané přesunuli k týdennímu soustředění do sto kilometrů vzdáleného Seefeldu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Ilustrační foto

Článek

Pražané vstoupili do zápasu stejně jako v pátek proti kostarické Saprisse lépe a po vzorné spolupráci Juna se Zelenkou už v desáté minutě vedli. Jenže o čtvrt hodinu později už bylo vše naopak. Soupeř se dokázal dvakrát prosadit přes střed obrany, v níž se nečekaně už objevil stoper Petrouš. Ten zápas přes doznívající výron kotníku sice dohrál, ale jeho spoluhráč Lukáš kvůli zranění třísel musel po krátce pauze odstoupit.

Thun je v jiné fázi přípravy, než ostatní tři týmy v turnaji a jeho rozehranost se projevila i dnes. Sparťané se v závěru prvního poločasu znovu zvedli a kdyby nespalovali jednu šanci za druhou, mohli mít brzy otěže opět ve svých rukou.

Finálový zápas se hrál ve vysokém tempu, které ještě umocnil trávník, promočený prudkou odpolední průtrží mračen. Sparta ovládla v druhém poločase hru, ale o triumf na turnaji ji připravila nepřesná koncovka. Největší šanci spálil jedenáct minut před koncem Pospěch, který z osmi metrů přestřelil.

Hráči přiznali, že zklamali střelecky

Hráči přiznávali, že zápas měli vyhrát a že zklamali střelecky. "Po většinu zápasu jsme je jasně přehrávali, ale shořeli jsme na spalování jasných možností. Ale celkově to byl pro nás určitě příjemný turnajový start a ani dva zápasy ve dvou dnech nás moc nesebraly. Já raději nabírám fyzičku při hře než při lesních výbězích," řekl Lukáš Zelenka, který byl stejně jako v pátek klíčovým hráčem a jeho akcím se často tleskalo.

Přes porážku byl spokojený i trenér Jaroslav Hřebík. "Je pravda, že takové zápasy bychom měli dokázat vyhrát, protože jsme spálili i největší šance. Ale důležité bylo, že se nám opět dařilo herně, a byl to rozhodně velmi zajímavý zápas, který se tu lidem líbil," uvedl po utkání letenský kouč.

Zápas o 3. místo zakončila hromadná rvačka

Pochvaloval si, že podobné turnaje mají svůj význam. "Takové zápasy bývají vyhecované, pro hráče je to ideální příprava," prohlásil trenér, který se už těšil do Seefeldu. Tam prý hráčům ještě ukáže sestřihy z dnešního zápasu, aby se vystříhali takových chyb, jaké dnes předcházely trefám soupeře.

V zápase o třetí místo vyhrála Hertha nad Saprissou 2:0, ale více než samotný zápas diváky v prudkém dešti zaujala hromadná rvačka, do níž se v poslední minutě zapojily obě lavičky. Trenér kostarického mužstva Hernán Medford se dokonce ocitl uprostřed nečekané vřavy uvnitř šestnáctky. Rozhodčí ale charakter přípravného utkání nenarušil a ukázal na každé straně po jedné žluté kartě.

Finále:
Sparta Praha - FC Thun 1:2 (1:2)
Branky: 10. Zelenka - 16. Ägerten, 24. Bernardin. Diváci: 300.
Sestava Sparty: Blažek - Pospěch, Petrouš, Lukáš (53. Petráš), Kadlec - Kisel (75. Hašek), Sivok, Zelenka, Matušovič - Slepička (65. Čech), Jun.
O 3. místo:
Hertha Berlín - Deportivo Saprissa 2:0 (0:0)
Konečné pořadí: 1. Thun, 2. Sparta, 3. Hertha, 4. Saprissa.

Reklama