Hlavní obsah

Sao Paulo získalo potřetí Pohár osvoboditelů

SAO PAULO

Pohár osvoboditelů patří potřetí v historii fotbalistům Sao Paula. Po remíze v úvodním zápase brazilského finále porazili v domácí odvetě tým Atlétiko Paranaense 4:0 a stejně jako v letech 1992 a 1993 se radovali z trofeje pro jihoamerického šampiona. Úspěch si s hráči Sao Paula vychutnalo ve čtvrtek večer na vyprodaném stadionu Morumbi 75 tisíc fanoušků.

Článek

Jestliže úvodní duel historicky prvního finále mezi dvěma týmy z jedné země byl vyrovnaný a skončil nerozhodným výsledkem, odveta žádné drama nenabídla. Již v šestnácté minutě skóroval bývalý dortmundský útočník Amoroso, a když těsně před koncem poločasu hostující Fabricio poslal penaltu do tyče, po přestávce už patřilo hřiště jen hráčům Sao Paula. Jejich vítězství pečetili dalšími góly Fabao, Luizao a Diego Tardelli.

Ačkoli slavil Luizao před třemi lety s Brazílií titul mistrů světa, triumfu v Poháru osvoboditelů si prý cení více. "Je to nejdůležitější titul v mé kariéře," prohlásil, než opustil hřiště s uslzenýma očima. Amoroso uvedl, že o titul bude s láskou pečovat. "Ne každý totiž může Pohár osvoboditelů vyhrát," jásal.

Sao Paulo si vítězstvím zajistilo start na klubovém mistrovství světa, které bude v prosinci hostit Tokio. Na něm již mají jistou účast Liverpool, kostarická Saprissa a FC Sydney. Doplní je ještě nejlepší africký a asijský klub.

Čtvrteční zápas se obešel bez výtržností, ale před jeho začátkem měla policie plné ruce práce. Stovky fanoušků bez vstupenek se chtěly dostat dovnitř jedním ze vchodů násilím a příslušníci museli zasáhnout. Dvacet lidí přitom utrpělo lehčí zranění. Hůře dopadl fanoušek, který krátce před výkopem spadl z tribuny a s poraněnou hlavou skončil v nemocnici.

Výsledek - finále, odveta:
Sao Paulo - Atlétiko Paranaense 4:0 (1:0)
Branky: 16. Amoroso, 52. Fabao, 71. Luizao, 89. Tardelli. První zápas 1:1.

Reklama

Související témata: