Hlavní obsah

Rosický s Kollerem proti Olomouci o Evropu

V poklidu, bez většího vzrušení se fotbalisté Borussie Dortmund chystali na utkání 3. kola Intertoto cupu, v němž se v sobotu v 16.30 hodin (vysílá satelitní DSF) utkají na Westfálském stadiónu se Sigmou Olomouc.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jan Koller na tréninku reprezentace.

Článek

Přitom domácí mají nůž na krku. Tenhle letní pohár je pro ně poslední šancí, jak se dostat do pohárové Evropy, v které chyběli už v minulé sezóně. A v posledním ročníku bundesligy Dortmund skončil sedmý, a tak na něj přímé místo v Poháru UEFA, natož Lize mistrů zase nezbylo.

Žádné velké vzrušení však na hráčích ani realizačním týmu patrné nebylo. Ve čtvrtek i v pátek absolvoval tým trenéra Marwijka pouze jednofázovou přípravu. V obou případech nepřekročila její délka sedmdesát minut. "Před tím jsme trénovali hodně tvrdě, tak trenér řekl, že poleví, abychom byli v sobotu fit," vysvětluje Tomáš Rosický, český záložník ve službách Borussie, cestou do kabin po posledním tréninku.

Po krátkém úvodním vyklusání si dortmundské hvězdy, pozorovány přibližně stovkou příznivců, zahrály bago, které sedíc na míči sledoval i kouč Marwijk. Asistent Voorn se zapojil dokonce do hry. Následovalo herní cvičení v odebírání míče a přechodu do útoku, pak série ostrých sprintů, vše zakončil zápas staří-mladí.

"Kvůli Intertotu jsme vlastně kompletní přípravu absolvovali na hřišti. Pořád s míčem," pochvaluje si Jan Koller, útočník Borussie. Její hráči začali tréninkový kemp před třemi týdny, české hvězdy měly kvůli reprezentačním povinnostem volno o týden delší. "Trenér není vyznavač létání po lese. Sice běháme hodně, ale s balónem na hřišti," těší i Rosického.

Se spoluhráči má jediný cíl. Sigmu vyřadit a následně zvládnout vítězně ještě další dvě kola Intertoto cupu, což klubu zaručí postup do Poháru UEFA. V loňské sezóně vypadli v Intertoto cupu s Genkem a po dlouhých letech nehráli žádnou z pohárových soutěží. Pokud by se to letos mělo opakovat, klub by musel zkrátit rozpočet o sedm set tisíc eur. O tolik by totiž jeden ze sponzorů zmenšil svůj příspěvek do klubové kasy.

"Vedení počítá za samozřejmé, že přes Olomouc postoupíme," netají Rosický úkol. "A protože je další program hodně nabitý, neměli bychom už jet ani na žádný přípravný kemp mimo Dortmund. Nemělo by to smysl. Tak doufám, že na soustředění nebudeme muset," směje se český záložník. Jestli se podaří plán vedení spočívající v postupu do Poháru UEFA naplnit, si netroufá odhadnout. "Čekal by nás asi Hamburk a pak Valencie," připomíná nelehký los.

Češi trenérům moc nepomohli

Oba čeští reprezentanti působili před dnešním duelem i v roli informátorů. "Ještě před prvním utkáním Sigmy se Štětínem v minulém kole za námi přišel asistent trenéra Voorn. Jenže měl soupisku někdy z roku dva tisíce," směje se Rosický.

Když Voorn zhlédl obě utkání Sigmy v minulém kole, už rad českých borců nebylo třeba. "Vlastně jsem toho stejně moc nevěděl. Znám akorát Radka Špiláčka ještě z mládežnických reprezentačních výběrů," přiznává Rosický. "A já Kováře z jedenadvacítky a později z jeho bundesligového působení," připojuje své znalosti Koller. Další borce Sigmy znají podle jmen.

Trenér Borussie svůj tým před dnešním utkáním upozornil zejména na kvalitní defenzivní práci olomouckého týmu. "Dvakrát nedostali gól. Opakoval, že je nesmíme podcenit. Všichni tady vědí, jak jsou Češi dobří fotbalisté," culí se Rosický.

Přestože jde jen o zápas Intertoto cupu, není vyloučeno, že stadión pro MS 2006 s kapacitou osmdesát tisíc diváků, bude ze tří čtvrtin vyprodaný. "Mluvil jsem s tiskovým mluvčím a říkal mi, že by mělo přijít přes padesát tisíc diváků. Ani bych se nedivil. Lidé jsou po fotbale hladoví, dlouho tu nic nebylo," krčí zvědavě rameny Rosický. Ale dobrou reklamu klubu nedělá: "Nepočítám, že diváci uvidí úžasný fotbal, ale naše kvalita by měla rozhodnout."

Reklama

Související témata:
Pohár Intertoto