Hlavní obsah

Vlastní gól Kollera pomohl Sigmě k remíze

Sigma Olomouc může z Dortmundu odjíždět spokojena. Na Westfálském stadiónu v sobotu uhrála s domácí Borussií remízu 1:1, což je nadějný výsledek do odvety 3. kola Intertoto cupu.

Článek

Obě branky přitom vsítili hráči domácích, smutným hrdinou je český útočník v žlutočerných barvách Jan Koller, který překonal ve 44. minutě vlastního gólmana. Od osmé minuty přitom domácí vedli 1:0 zásluhou Kringeho.

V druhé půli se již útočníci neprosadili, soupeři se tak rozešli smírně. Olomouc přitom už v prvním poločase ztratila dva zraněné hráče Škerleho a Špiláčka, které nahradili Pečnik a Kopecký.

Olomouc se v první půli většinou jen bránila

Před utkáním si trenér Petr Uličný posteskl, že defenziva jeho týmu má při neúčasti zraněných Romana Hubníka, Kučery a Glose vážné trhliny. Jeho už tak špatnou náladu zhoršila hned druhá minuta utkání, kdy se po srážce s Buckleyem zranil obránce Škerle, který utrpěl tržnou ránu na hlavě.

Do hry se sice na chvíli vrátil, ale po chvíli jej nahradil Pečnik. To už domácí vedli. V 8. minutě našel Rosický dlouhým pasem na pravé straně Smolarka, jenž obešel Randu a po jeho centru přízemní střelou otevřel skóre Kringe.

Po většinu poločasu se Olomouc bránila. Pouze jednou zahrozila, když Brazilec Melinho po sólovém úniku a kličce před obránci tvrdě vystřelil, brankář Weidenfeller však situaci skokem vyřešil. Tlak Dortmundu nebyl tak výrazný, přesto měli zadáci Olomouce hodně práce. Ve 24. minutě po rohovém kopu kryl Lovásik s přehledem hlavičku Dédého, vzápětí mířil Koller z velké vzdálenosti pouze do dobře postaveného gólmana.

Tato dvojice se postarala pět minut před poločasem o další dramatický okamžik. Brankář Olomouce při výkopu trefil blízko stojícího Kollera, odražený míč ale stačil ještě chytit. Po půlhodině hry ztratila Sigma ve středu pole dalšího hráče, Špiláček opustil trávník na nosítkách a nastoupil Kopecký.

Sigma nečekaně vyrovnala těsně před odchodem do šaten. Při nevinně vypadajícím trestném kopu z pravé strany Onofrej hledal Bednáře, do přihrávky ale naběhl Koller a poslal míč do vlastní sítě. Jakoby tak poslechl v žertu míněnou výzvu trenéra Uličného o tom, že by se oba čeští legionáři měli zachovat jako vlastenci.

Babnič málem zařídil senzaci

Branka dodala Olomouci sebevědomí a po změně stran vsadila na ofenzivní hru. Po hrubých chybách obrany Dortmundu si vypracovala Sigma hned tři gólové příležitosti. V 55. minutě Babnič obešel obránce a oklamal kličkou doleva i Weidenfellera. Dostal se ale do úhlu a jeho střelu do opuštěné branky stačil v poslední chvíli vyrazit obránce Wörns.

O dvě minuty později šel Babnič znovu sám na brankáře, místo střely ale zvolil nepřesnou zpětnou přihrávku. Hned v dalším protiútoku Melinho přihrávkou patičkou oklamal obranu Dortmundu a Hudec po sólovém útoku přestřelil branku.

Hra dostala spád, Borussia po tomto varování vsadila na drtivý nápor. Vypracovala si několik slibných příležitostí, které ale Buckley, Kringe i Rosický zahodili. Také Kollerova přízemní střela mířila těsně vedle tyče. Velkou oporou hostů byl Lovásik, který s přehledem chytal všechny centrované míče. Blýskl se i při tvrdé přízemní ráně Rosického jedenáct minut před koncem.

Olomouc ale nezůstávala v šancích příliš pozadu. V 82. minutě po kombinaci s Onofrejem se dostal ke střele Melinho, ale zasáhl pouze brankáře. V závěru ještě Odonkor, jenž vystřídal Rosického, mohl po zmatku v olomoucké obraně vstřelit vítězný gól. Lovásik vyběhl daleko z branky, míč ale v poslední chvíli před cestou do sítě zastavil Hudec.

Odveta se hraje příští sobotu v Olomouci.

Borussia Dortmund - Sigma Olomouc 1:1 (1:1)
Branky: 8. Kringe - 44. vlastní Koller. Rozhodčí: Blom - Droste, Geutjes (všichni Niz.). ŽK: Buckley, Rosický, Kruska, Wörns - Pečnik. Diváci: 43.000.
Dortmund: Weidenfeller - Degen, Wörns, Metzelder, Dédé - Rosický (84. Odonkor), Kringe, Kruska, Buckley - Smolarek (78. Gambino), Koller. Trenér: Van Marwijk.
Olomouc: Lovásik - Škerle (11. Pečnik), Kovář, Hudec, Randa - König, Špiláček (33. Kopecký), Melinho, Onofrej - Babnič, Bednář (89. M. Hubník). Trenér: Uličný.
Další výsledky 3. kola:
Leiria - Hamburk 0:1, Egaleo - Žalgiris Vilnius 1:3, Varaždín - Lens 1:1, Young Boys Bern - Olympique Marseille 2:3.

Reklama

Související témata: