Hlavní obsah

Ve finále Zlatého poháru se utkají USA a Panama

EAST RUTHERFORD (USA)

O vítězství na Zlatém poháru se utkají fotbalisté USA a Panamy. Víc práce s postupem měli překvapivě favorizovaní Američané, kteří byli pár minut od toho, aby je vyřadil Honduras. O'Brien ale v 86. minutě vyrovnal a v první minutě nastavení odvrátil prodloužení syn nigerijských rodičů Onyewu. Honduras byl přitom podle agentur celý zápas lepším týmem.

Článek

Chyběl kousek k tomu, aby finále bylo čistě středoamerickou záležitostí. Už předtím totiž překvapivě postoupila Panama, která vyřadila Kolumbii. Sama si ale zápas zkomplikovala. Nestárnoucí Dely Valdés jí ve 26. minutě získal už dvoubrankové vedení a když byl chvíli nato vyloučen Mendoza za úder loktem, zdály se pro ni dveře do finále dokořán otevřené.

Jenže na začátku druhého poločasu přišla Panama o vyloučeného Morena a Pantino snížil. Kolumbijci dostali soupeře pod tlak, ale z brejku inkasovali potřetí a Pantinův druhý gól už přišel pozdě.

Panama od vzniku turnaje v roce 1991 čekala až do letoška na první výhru. Hned na úvod turnaje jej oslavila symbolicky proti Kolumbii, přes níž dnes došla ke svému historickému úspěchu. Z jedné ze tří základních skupin, v níž hrála, do semifinále dokráčely tři týmy, ale dva z nich zůstaly před branami finále.

Honduras měl do finále daleko blíž

Honduras do něj přitom měl daleko blíž. Američané neměli den a jejich výkon v ničem nepřipomínal tým, který před pár dny vyšplhal v žebříčku FIFA na šestou pozici, historicky nejlepší umístění země. Když se po čtvrthodině zranil šéf obrany Pope, jeho spoluhráči začali vzadu zmatkovat.

Núňez třeba lehce obral i míč Hejduka, nahrál jej Guerrerovi a ten Kellerovi nedal šanci. Fanoušci Hondurasu, kteří tvořili 90 procent ze dvaceticetitisícové návštěvy, gól dlouho bouřlivě oslavovali. Američané si v tu chvíli vůbec nepřipadali, že hrají na domácí půdě.

Obrat zvládli i bez kouče Bruce Areny, který byl ve druhém poločase vyloučen za nadávky čtvrtému rozhodčímu, a finále bude sledovat jen z tribuny. Pro Onyewa to byl sladký konec zápasu, v němž v národním týmu střelecky debutoval.

USA - Honduras 2:1 (0:1)
Branky: 86. O'Brien, 90.+1 Onyewu - 30. Guerrero. Diváci: 20.000.
Panama - Kolumbie 3:2 (2:0)
Branky: 12. a 73. Phillips, 26. Dely Valdés - 62. a 89. Patino. ČK: 52. Moreno - 39. Mendoza. Diváci: 40.000.

Reklama

Související témata: