Hlavní obsah

Disciplinární komise finišuje s korupční aférou

Disciplinární komise ČMFS se blíží k uzavření korupční aféry, která se táhne déle než rok. Na svém středečním mimořádném zasedání se bude zabývat případy, které byly prozatím odročeny kvůli pokračujícímu policejnímu vyšetřování. Přesný program není znám, ale předseda komise Alexander Károlyi řekl, že si ve středu v Brně převezme další várku policejních materiálů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Šéf disciplinární komise ČMFS Alexander Károlyi

Článek

Otevřené zůstávají případy šesti jednotlivců z řad rozhodčích a delegátů; Evžen Amler, Miroslav Liba, Ladislav Dofek a Milan Šedivý si stále ještě nemohou oddechnout. Na vyřešení čekají také případy svazového delegáta Romana Berbra a bývalého sudího Vladimíra Pastyříka, který je však v dlouhodobé pracovní neschopnosti. Z klubů čeká na výsledek vyšetřování FK Jablonec.

Dosud bylo potrestáno pět klubů, devět funkcionářů, čtrnáct rozhodčích a pět delegátů. Skandál odstartovalo loni 30. dubna zatčení sportovního ředitele Synotu Jaroslava Hastíka a rozhodčího Stanislava Hrušky; oba muže na základě odposlechů policie obvinila z korupce.

Brzy se ale ukázalo, že Hastíkovým případem policisté pouze nastartovali sérii dalších obvinění. Na seznamu vyšetřovaných i obviněných se objevila řada dalších jmen rozhodčích a svazových delegátů.

Trest urychlil odchod Opavy

První tresty padly už na konci loňského května, kdy disciplinární komise ČMFS udělila čtyřem sudím dvouletý zákaz činnosti a pokutu 50000 korun, a začátkem července došlo i na první klub. Synot byl potrestán odečtením 12 bodů do sezóny 2004/05 a pokutou ve výši půl miliónu korun. Pro klub to ale mělo ekonomický dopad: firma Synot se z uherskohradišťského týmu stáhla a po několika měsících ho už jako 1. FC Slovácko koupil nový majitel.

Stejný bodový odpočet jako Synot dostala Viktoria Žižkov, která bez ohledu na prokázané ovlivňování zápasů sestoupila do druhé ligy. V ní se musely s devítibodovou ztrátou vyrovnat také Vítkovice.

V první lize odpočet potrápil Slovan Liberec (-6 bodů), který tak přišel o možnost bojovat o Pohár UEFA. V případě Opavy stejný trest jen urychlil blížící se ekonomický kolaps, po němž klub zmizel z prvoligové mapy a nakonec z fotbalu dospělých vůbec.

Vyšetřovány byly také Sparta, Teplice, Most a HFK Olomouc, ale ani v jednom případě se obvinění neprokázala a disciplinární řízení byla zastavena.

Kauza Synot před soudem

Případ Synot se po roce jako první dostal do soudní síně. Na lavici obžalovaných v probíhajícím soudním řízení jsou tři bývalí představitelé klubu Ivo Valenta, Jaroslav Hastík, Igor Štefanko a sedm rozhodčích Stanislav Hruška, Jaromír Hlaváč, Václav Zejda, Bohuslav Krátký, Josef Dvořáček, Eduard Cichý a Petr Řehoř. Hrozí jim tresty v rozpětí od jednoho do dvou roků.

Před soudem už svědčil i někdejší místopředseda svazu Milan Brabec, který byl potrestán po disciplinární linii fotbalového svazu za to, že se s žižkovským manažerem Ivanem Horníkem domlouval na nasazování sudích na prvoligová utkání. Brabec na své funkce po průtazích rezignoval, dostal zákaz po dva roky působit ve fotbale a pokutu 100000 korun.

Reklama