Hlavní obsah

Olomouc prohrála i odvetu v Hamburku a v Intertotu končí

Fotbalisté Olomouce v Poháru Intertoto skončili v semifinále. Po domácí porážce 0:1 ve středeční odvetě podlehli Hamburku na jeho hřišti 0:3. Dvě branky vítězů vstřelil Lauth, mezitím se trefil Van der Vaart. Hamburk se o postup do Poháru UEFA utká v dvojutkání s Valencií.

Článek

Silně oslabená Sigma bez zraněných Melinha, Königa, Romana Hubníka, Michala Hubníka, Špiláčka a Vyskočila a s nedoléčeným kapitánem Kučerou pouze na lavičce náhradníků se takřka půlhodinu úspěšně snažila vnutit soupeři důslednou defenzivou svůj herní styl. Na domácí, kteří nastoupili bez zraněného Van Buytena a Boulahrouz s Mpenzou zůstali pouze na lavičce, jejich hra platila.

Technickými kousky a pokusy o průnik po levé straně se sice pokoušel několikrát prosadit dravě hrající Atouba, ale do šancí se německý tým takřka nedostal, neboť většinu míčů posbírala aktivně hrající středová řada a zejména dvojice stoperů Kovář a Hudec. Olomouc se pokoušela o náznaky výpadů, které ale k úspěchu rovněž nevedly.

Lauth lobem otevřel skóre

Po necelé půlhodině hry poprvé zahrozil po rychle rozehraném trestném kopu průnikem po levé straně Japonec Takahara, který oklamal kličkou Kopeckého, ale jeho střelu stačil pozorný brankář Lovásik chytit. Hned o minutu později z dalšího rychlého protiútoku po pravé straně stačil opět Lovásik Van der Vaartovu střelu vyrazit, míč se ale dostal před volného Lautha, který lobem přehodil Hudce a zaznamenal vedoucí branku.

Domácí gól povzbudil a přidali na útočných obrátkách. Výsledkem zvýšeného tlaku byla ve 33. minutě Trochovského střela z dvaceti metrů, která Lovásika neohrozila. Hanáci se za celý poločas dostali do jediné slibnější situace ve 39. minutě, kdy si na Onofrejův trestný kop z levé strany naběhl obránce Kopecký, jemuž se ale míč odrazil od nohou vedle branky.

Po změně stran Sigma v deštivém počasí naznačila, že se pokusí o ofenzivnější hru, na chvíli soupeře zatlačila na jeho polovinu a v 53. minutě se dostal za zadáky soupeře do střelecké pozice Babnič. V rozhodující chvíli mu ale míč odskočil daleko od nohy.

Hamburk získával převahu

Ve středu pole pak ale získával stále větší převahu Hamburk, který také v 56. minutě svůj tlak korunoval druhou brankou. Trochowski založil bleskový útok, poslal míč mezi Randou a Rýdelem na Lautha, který přistrčil balon Van der Vaartovi. Nizozemská posila v týmu Hamburku si přehodila míč na levou nohu a podél obránce Kováře přízemní střelou k tyči nedala Lovásikovi šanci.

V závěrečných pětadvaceti minutách se trenér Uličný pokusil přeměnou středové řady a výměnou Bednáře za Rýdela dát hernímu projevu útočnější pojetí. Na kraj středové řady se stáhl Schulmeister a utkání dohrávala záloha s Glosem a Rojkou. Sigma opět srovnala krok ve středu pole, ale přes důrazné obránce Hamburku se nedostala vůbec k přesnému zakončení.

Naopak osm minut před koncem nabídl Lovásik špatným odkopem přímo na Lautha šanci soupeři k brejku, kterou německý hráč pohotově využil ke vstřelení třetí branky.

SV Hamburk - Sigma Olomouc 3:0 (1:0)
Branky: 30. a 82. Lauth, 56. Van der Vaart. Rozhodčí: Kapitanis - Petrou, Xanthu (všichni Kypr). ŽK: Babnič, Onofrej (oba Olomouc). Diváci: 30.000.
Hamburk: Wächter - Klingbeil, Reinhardt, Demel, Atouba - Jarolím, Wicky (63. Karl), Van der Vaart (58. Beinlich), Trochowski - Lauth, Takahara (75. Mpenza). Trenér: Doll.
Olomouc: Lovásik - Kopecký, Kovář, Hudec, Pečnik - Vacek (75. Glos), Rýdel (66. Bednář), Randa, Onofrej (79. Rojka) - Babnič, J. Schulmeister. Trenér: Uličný.
CFR Kluž (Rum.) - Žalgiris Vilnius 5:1 (2:0)
Branky: 9. Tilinca, 43. Jula z pen., 50. Coroian, 56. Minteoan, 72. Anca - 80. Jokšas. První zápas 2:1, postupuje Kluž.
Racing Lens - VfL Wolfsburg 4:0 (1:0)
Branky: 89. a 90. Jemaa, 43. Dindane, 48. Keita. ČK: 60. Menséguez (Wolfsburg). První zápas 0:0, postoupil Lens.
Roda Kerkrade - FC Valencie 0:0
První zápas 0:4, postoupila Valencie.
Newcastle United - Deportivo La Coruňa 1:2 (1:1)
Branky: 39. Milner - 44. Jorge Andrade, 50. Munitis. První zápas 1:2, postoupila La Coruňa.
Olympique Marseille - Lazio Řím 3:0 (0:0)
Branky: 60. Niang, 62. Mendoza, 65. Ribéry. První zápas 1:1, postoupilo Marseille.
Dvojice pro finále (9. a 23. srpna):
SV Hamburk - FC Valencie, CFR Kluž - Racing Lens, Deportivo La Coruňa - Olympique Marseille.

Reklama