Hlavní obsah

Obžalovaní z korupce v HFK Olomouc zproštěni viny

OLOMOUC

Jedna z kapitol korupční aféry, která se během minulé sezóny rozhořela v českém fotbale, byla ve čtvrtek uzavřena u olomouckého okresního soudu. S jakým výsledkem? Rozhodčí Václav Zejda a Bohuslav Krátký byli stejně jako předseda druholigového HFK Olomouc Vladimír Dostál zproštěni obžaloby, korupční jednání se podle soudu neprokázalo!

Foto: PRÁVO

Sudí Václav Zejda

Článek

Rozsudek nicméně ještě není pravomocný, státní zástupce si ponechal lhůtu na případné odvolání.

Muži byli obžalovaní z podplácení a přijetí úplatku v utkání druhé ligy z předminulého ročníku mezi HFK a Vítkovicemi. Podle žalobce rozhodčí Krátký 8. dubna 2004 zprostředkoval telefonický rozhovor mezi kolegou Zejdou, který tehdy zápas řídil, a předsedou klubu Dostálem. Ten měl Zejdovi za ovlivnění zápasu ve prospěch HFK Olomouc přislíbit úplatek 100 000 korun.

Soudce Petr Bednář však uvedl, že důkazy nestačily na to, aby soud rozhodl o jejich vině. "Nebyl prokázán skutek, tak, jak tvrdí obžaloba," uvedl soudce.

:. ANKETA
Věříte, že ke korupci v HFK Olomouc nedošlo? Hlasujte v anketě na konci článku.

Dnešní rozsudek je první v korupční aféře v profesionálním fotbalu. Krátký se Zejdou, spolu s dalšími, navíc čelí obžalobě před soudem v Kroměříži v kauze klubu 1. FC Synot, který bude pokračovat 3. října. Před soud se dostane rovněž případ Viktorie Žižkov.

Řízení s HFK Olomouc zastavila letos v květnu rovněž disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu. "Na základě podkladů, které jsme měli k dispozici, nebylo prokázáno, že se předseda představenstva ani někdo z klubu dopustil disciplinárního provinění," uvedl tehdy předseda komise Alexander Károlyi.

"Pan Dostál se objevuje pouze v jednom z policejních odposlechů, a to v rozhovoru, který měl čtyři věty a netýkal se zápasu. Policie celý případ dál šetří," dodal.

Reklama